donderdag 15 juni 2017

Kinderen zingen, stampen en klappen mee in productie Eigen-Wijs

 Na maanden van oefenen was de première van de productie ‘Broer’. De 500 vluchtelingenkinderen traden samen op met het Orkest van het Oosten in het Muziekcentrum in Enschede. Het meedoe-concert is onderdeel van het project Eigen-Wijs.

Video: kinderen oefenen voor concert 'Broer'

Project Eigen-Wijs: Muziekproductie Broer (Nederlands ondertiteld)

‘Broer’ gaat over familie, ruzie, weer goedmaken en verliefd zijn. De kinderen oefenen op school aan de hand van speciaal lesmateriaal. En traden vandaag op samen met het orkest door mee te zingen, stampen, klappen en door middel van bodypercussie.

'Ik bleef thuis maar zingen'

De kinderen gaven een spetterende show weg voor zichzelf, elkaar, het orkest en… hun vader en/of moeder! Zo konden ze laten zien wat ze op school geoefend hebben. Tesnim (13), Walaa (12) en Yousef (9) zongen mee in het concert. ,,De afgelopen twee weken heb ik heel veel geoefend'', vertelt Walaa. Ze komt uit Syrië en is nu ongeveer een jaar in Nederland. ,,Ik bleef thuis maar zingen. Mijn ouders hadden de liedjes dus al wel een paar keer gehoord'', lacht ze. Wat ze het leukst vond aan de voorstelling? ,,Ik kan niet kiezen. Het dansen en zingen was allebei heel leuk!''

 

 

 

 

 

 

 

'Zo erg als in 'Broer' zijn mijn ruzies gelukkig nooit'

Tesnim vertelt dat ze het leren van de liedjes best moeilijk vond. Ze woont pas zes maanden in Nederland, maar beheerst de taal al goed. ,,Op school probeer ik zo min mogelijk Arabisch te praten, want zo leer ik het Nederlands sneller'', zegt ze. ,,Als ik iets niet begreep, dan legde de juf het uit.'' Yousef, die uit Irak komt en sinds drie jaar in Nederland is, zegt dat hij het verhaal van Broer mooi vindt. ,,Maar het was wel spannend'', lacht hij. ,,Ik heb ook vaak ruzie met mijn broer. Altijd als ik wat lekkers eet, wil hij het per se hebben en dan krijgen we ruzie. Maar zo erg als in 'Broer', wordt het gelukkig nooit.''

 

 

 

 

 

 

Oefening baart kunst

De kinderen hebben voorafgaand aan dit concert heel hard geoefend. Eerst op school. De liedjes en bewegingen hebben ze eerst laten horen en zien tijdens een regionaal concert met regionale studentenorkesten: Den Helder met VU Orkest, Dronten met VU orkest, Middelsturm met Mira (Groningen), Rotterdam met Rotterdams Studenten-orkest, Almelo met Studenten Harmonie Orkest Twente. En om de puntjes op de i te zetten zijn er ook nog negen generale repetities geweest op de centra. Waar de hoofdrolspeler van 'Broer' langskwam!

  • ‘Broer’ wordt vervolgd. Verschillende scholen gaan na de zomer aan de slag met de productie en in het najaar zijn er weer slotconcerten.
  • Meer lezen over Project Eigen-Wijs? Klik hier.
  • Lees hier meer over het meedoe-concert 'Broer'.
  • De nieuwe muziekproductie ‘Broer’ is ontwikkeld met het Orkest van het Oosten en Sonnevanck Jeugdtheater. VluchtelingenWerk Nederland is opdrachtgever van deze productie. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Asiel- en Migratie Fonds.

Deel dit met anderen