donderdag 16 maart 2017

Maak prioriteit van integratie van vluchtelingen

De verkiezingsuitslag motiveert VluchtelingenWerk Nederland en duizenden vrijwilligers om zich in te blijven zetten voor mensen die vluchten voor hun leven. Wij rekenen erop dat de nieuwe regering er daadwerkelijk voor zorgt dat vluchtelingen zich hier welkom voelen en zo snel mogelijk kunnen meedoen. Integratie werkt het beste door hen zo snel mogelijk de taal te laten leren en perspectief op werk te geven. Het is terecht dat vluchtelingen een prominent thema zijn geweest bij deze verkiezingen. Daar hebben wij ons ook voor ingezet.

Prioriteit

"Wij doen een dringende oproep om van de integratie van vluchtelingen een grotere prioriteit te maken", zegt Dorine Manson, bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland. "De meeste partijen hebben hier in hun begroting geld voor vrijgemaakt, maar nu komt het aan op concrete invulling zodat vluchtelingen echt kunnen meedoen. Met onze jarenlange ervaring als vrijwilligersorganisatie weten wij als geen ander hoe de integratie het beste werkt."

Werk

Het hebben van vrijwilligers- of betaald werk is de beste manier om deel te nemen én bij te dragen aan de samenleving. Daarom moet arbeidsparticipatie van vluchtelingen actief worden bevorderd. Het moet voor werkgevers makkelijker worden om vluchtelingen goede kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Dit kan door jobcoaching en taallessen op de werkvloer. Gemeenten moeten in de gelegenheid worden gesteld om vluchtelingen die hier mogen blijven, gericht te begeleiden naar onderwijs of arbeidsmarkt.

Deel dit met anderen