donderdag 25 november 2010

Mag minister Leers weer uitzetten?

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft woensdag 24 november besloten tot op de bodem uit te zoeken of Irak in een aantal individuele gevallen veilig genoeg is om vluchtelingen naar terug te sturen. Maar mag minister Leers nu weer uitzetten of niet?

Europees Hof blijft zaken individueel beoordelen

Minister Leers voor Immigratie en Asiel zei in reactie dat uitzettingen nu weer kunnen plaatsvinden. Dit is maar de vraag. Het Hof heeft aangegeven alle bestaande en nieuwe zaken individueel te zullen beoordelen. Dus alle Irakezen die met uitzetting worden bedreigd, kunnen nog steeds naar het Hof stappen. Wie niet naar het Hof stapt, kan dus in principe worden uitgezet. Daarentegen heeft het Hof allerminst gezegd dat Irak veilig genoeg is. Uit het feit dat het Hof een aantal uitzettingen voorlopig heeft opgeschort, blijkt dat het Hof de veiligheidssituatie in Irak zeer serieus vindt en tot op de bodem gaat uitzoeken.

Honderden burgerslachtoffers

Het Hof buigt zich dus de komende tijd over een aantal individuele zaken die vanuit Nederland zijn ingediend. Het heeft niet aangegeven op welke termijn deze beoordeling klaar is. Tot die tijd hoeven deze mensen niet te vrezen teruggestuurd te worden naar een land waar de veiligheidssituatie zeer onvoorspelbaar is. Maandelijks komen er in Irak honderden burgers om bij bomaanslagen, schietpartijen en moordaanslagen. Ontvoeringen, bedreigingen en intimidatie zijn ook aan de orde van de dag.

Risico's onderzoeken

Dinsdag 2 november stak het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een stokje voor een groepsuitzetting een dag later. Het Hof verklaarde de risico's bij uitzettingen naar Irak verder te willen onderzoeken.
Nieuwe verzoeken om uitzetting op te schorten, zal het Hof ook individueel bekijken. Dit is de gebruikelijke gang van zaken bij het Hof. Ongebruikelijk was de generieke opschorting van uitzettingen die het Hof eerder bepaalde. Het is nog onduidelijk hoe coulant het Hof zal zijn in het toekennen van nieuwe opschortingen.
 

 

Deel dit met anderen