woensdag 22 april 2020

Massale oproep aan kabinet voor opvang vluchtelingkinderen uit Griekenland

Meer dan 100 (oud-)politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten doen gezamenlijk een oproep aan het kabinet om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Nog niet eerder was de roep voor opvang van alleenstaande vluchtelingkinderen in Nederland zo groot.

Update artikel: 20 mei 2020

Breed gedragen

Van Ed Nijpels, (oud-minister en partijleider VVD), Job Cohen (Partij van de Arbeid), Jan Terlouw (oud-partijleider, minister en vicepremier D66), Herman Wijffels (CDA) tot aan de Jonge Democraten; de boodschap aan het kabinet wordt breed gedragen door politieke kopstukken en oud-politici uit zowel regeringspartijen als de oppositie.

Urgente oproep Jan Terlouw

Jan Terlouw in een videoboodschap: "Griekenland vraagt de landen van Europa om hulp, dat is volkomen terecht. Een aantal landen helpen de Grieken al. Maar in Nederland zijn we nog niet zover. We zijn een van de welvarendste, rijkste, best georganiseerde landen van Europa.  Daarom roep ik de regering op: strijk de hand over uw hart en vang deze kinderen op."

Ook in Groningen doet burgemeester Schuiling (VVD) donderdag een oproep op het dak van Forum Groningen op het symbolische tijdstip van 11.58 uur (twee voor twaalf) aan het kabinet om 500 alleenstaande vluchtelingkinderen in Nederland op te vangen.

Welwillende gemeenten

Ook de groep gemeenten die bereid zegt te zijn vluchtelingkinderen op te willen vangen, blijft groeien. Inmiddels hebben bijna 80 gemeenten zich bij de coalitie van welwillende gemeenten aangesloten. Zo sloten de gemeenten Rhenen, Harderwijk en Midden-Groningen zich afgelopen dagen aan. Veel andere gemeenten, waaronder Leiden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, gingen hen de afgelopen weken al voor. Ook gemeenten waar partijen als het CDA of VVD onderdeel van het college uitmaken, stemmen voor aansluiting bij de coalitie, zoals Schiedam, Houten, Den Bosch, Breda, Haarlem en Vijfheerenlanden.

Onacceptabele weigering

Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Ierland, Finland, Kroatië, Litouwen, Belgie, Noorwegen en Bulgarije nemen de verantwoordelijkheid voor in totaal 1.600 kinderen en komen hiermee tegemoet aan de noodkreet van Griekenland om voor 2.500 vluchtelingkinderen een veilig heenkomen te creëren. Aanjagers van de coalitie VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children roepen het kabinet met klem op het voorbeeld van de andere EU-lidstaten te volgen. De tijd dringt en de situatie is urgent, zo staat in de gezamenlijke verklaring die donderdag wordt gepubliceerd. 'Het is onacceptabel dat de staatssecretaris vol blijft houden dat de oplossing in Griekenland ligt. Nederland, wees solidair met Griekenland en landen als Duitsland en Luxemburg die al wel een deel van de kinderen opvangen.'

Gemeenten die zich tot nu toe bereid verklaarden vluchtelingenkinderen op te willen vangen (update: 20 mei 2020):

Amsterdam
Den Haag
Nijmegen
Utrecht
Groningen
Leiden
Arnhem
Tilburg
Zwolle
Leeuwarden
Coevorden
Zeist
Schiedam
Houten
Overbetuwe
Enschede
Vijfheerenlanden
Wageningen
Haarlem
Rotterdam
Culemborg
Assen
Leusden
Sudwest Fryslân
Molenlanden
AA en Hunze
Nieuwegein
Hilversum
Winterswijk
Bergen (NH)
Beverwijk
Den Bosch
Geldrop-Mierlo
Brede
Amstelveen
Gorinchem
Reimerswaal
Tytsjerksteradiel
Veere
Groningen
Midden-Groningen
Harderwijk
Rhenen
Baarn
Amersfoort
Barneveld
Druten
Veenendaal
Heiloo
Gilze en Rijen
Velsen
Rhenen
Barneveld
Druten
Veenendaal
Heiloo
Zwijndrecht
Gilze en Rijen
Velsen
Hof van Twente
Harlingen
Ooststellingwerf
Borsele
Opsterland
Zwarte Waterland
Woerden
Oude Water
Venray
Texel
Oost Gelre
Schagen
Voorschoten
Etten Leur
Middelburg
Altena
Haarlemmermeer
Hengelo
Laarbeek
Papendrecht
Zoetermeer
Grave
Almere
Tholen
Oss
Goes
Westerkwartier
Voerendaal
Deventer
Brunssum
Lelystad
Dordrecht
Steenwijkerland
Olst-Wijhe
Zuidplas
Leiderdorp
Waddinxveen
Kapelle
Noordenveld
Hattem
Kampen
Gulpen-Wittem
Noordeast-Fryslân
Valkenburg
Oosterhout
Venlo
Weststellingwerf
(Provincie Drenthe)
(Provincie Utrecht)
(Provincie Noord-Holland)
 

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt!

Ja, ik help mee!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: