maandag 26 april 2021

Meerderheid pardonners valt wederom buiten de boot

Staatssecretaris Broekers-Knol heeft een schriftelijke reactie gegeven op de aangenomen motie om ruim 10.000 pardonners nu eindelijk een Nederlands paspoort te geven. Wij zijn blij te lezen dat de pardonners die minderjarig waren toen het generaal pardon (2007) werd aangenomen een paspoort kunnen krijgen. Tegelijkertijd vinden wij het onverteerbaar dat de meerderheid van de pardonners (zo’n 70%) niet onder deze regeling valt en alsnog wordt buitengesloten.

#wijhorenerookbij

VluchtelingenWerk lanceerde eind maart de petitie #wijhorenerookbij met een oproep aan de landelijke politiek om ruim 10.000 pardonners een Nederlands paspoort te geven. Deze groep mocht dankzij het generaal pardon in 2007 definitief in Nederland blijven. Echter lopen zij tegen een bureaucratische muur aan als het gaat om een Nederlands paspoort te kunnen aanvragen.

Teken de petitie >>

Het systeem eist namelijk een paspoort én een geboorteakte uit het land van herkomst. Terwijl zeker 10.000 pardonners niet aan deze eis kunnen voldoen. Dit maakt het voor hen onmogelijk om Nederlander te kunnen worden. Hierdoor worden zij structureel als tweederangsburger behandeld door o.a. niet te kunnen stemmen, niet alle beroepen te kunnen uitoefenen en veel moeite ondervinden bij reizen, trouwen of het aanvragen van een hypotheek. 

Reactie staatssecretaris Broekers-Knol

Begin dit jaar werd een motie aangenomen om een uitzondering te maken voor deze groep pardonners en hen een Nederlands paspoort te geven. Staatssecretaris Broekers-Knol kondigde als reactie hierop een nieuw onderzoek aan voordat de motie zou worden uitgevoerd. Als reactie dáárop dienden Jasper van Dijk (SP) en Anne Kuik (CDA) een nieuwe motie in om dit onderzoek te laten vervallen en de motie alsnog uit te voeren. Deze motie werd vorige week wederom met een meerderheid aangenomen.

Vandaag reageerde de staatssecretaris met een schriftelijke reactie dat alleen voor de pardonners die minderjarig waren toen het generaal pardon werd aangenomen, een uitzondering wordt gemaakt. De rest van de groep, een forse meerderheid (zo’n 70%), komt hier niet voor in aanmerking en blijft daarmee een tweederangsburger.

Onverteerbaar

VluchtelingenWerk vindt het onverteerbaar dat er zo’n harde lijn wordt getrokken tussen minderjarigen en volwassen. De meerderheid van de pardonners valt hierdoor wederom buiten de boot. Wij vinden dat de staatssecretaris de volledige wens van de Tweede Kamer moet uitvoeren en álle ruim 10.000 pardonners een Nederlands paspoort moet geven.

"Ik ben erg teleurgesteld en verdrietig, want ik ben nog steeds niet welkom en voel mij buitengesloten", vertelt Marine (35). Zij was 22 toen het generaal pardon werd aangenomen. "Ik wil niet meer anders zijn dan anderen. Ik wil ook kunnen stemmen tijdens de verkiezingen, trouwen voor de gemeente en niet elke vijf jaar in de stress zitten om mijn verblijfsvergunning te verlengen."

Wij gaan door!

Wij, en de pardonners die het betreft, gaan door met aandacht vragen via o.a. de petitie totdat de staatssecretaris eindelijk de volledige wens van de Tweede Kamer uitvoert. Zodat álle pardonners volledig deel uit mogen maken van de Nederlandse samenleving en dezelfde rechten krijgen als elke andere Nederlander.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: