dinsdag 1 december 2020

Meerderheid Tweede Kamer voor haalbare eisen voor Nederlands paspoort

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor een motie om de taaleis voor het Nederlanderschap niet onhaalbaar hoog te leggen. VluchtelingenWerk is blij en opgelucht dat tienduizenden vluchtelingen niet langer als tweederangsburgers dreigen te worden weggezet. Recent sloeg VluchtelingenWerk alarm toen bleek dat een aanpassing in de taaleis voor naturalisatie voor een groot deel van de vluchtelingen onhaalbaar hoog zou komen te liggen. De eisen voor de inburgering zouden niet langer genoeg zijn om ook een Nederlands paspoort te kunnen krijgen. De Tweede Kamer heeft dit plan vandaag tegengehouden.

Brandbrief

Begin november stuurde VluchtelingenWerk een brandbrief naar de Kamer met de waarschuwing dat de wijziging in het ‘Besluit Naturalisatietoets’ ervoor zorgt dat tienduizenden vluchtelingen niet meer in aanmerking komen om Nederlander te worden. De maatregel zou een discriminerend effect hebben en de integratie van een grote groep mensen op een negatieve manier beïnvloeden. Naast de emotionele betekenis om echt Nederlander te zijn, kan het ontbreken van de Nederlandse nationaliteit voor allebei obstakels zorgen. Vluchtelingen krijgen dan geen stemrecht, reizen naar het buitenland wordt een stuk ingewikkelder en het kan potentiële werkgevers afschrikken waardoor de kansen op een baan verkleinen.

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt!

Ja, ik help mee!

Blij en opgelucht

Wij zijn erg blij en opgelucht dat de Tweede Kamer de motie heeft aangenomen om deze verscherpte taaleis tegen te gaan en te voorkomen dat tienduizenden vluchtelingen voor altijd tweederangs burgers blijven. Dit betekent dat staatssecretaris Broekers-Knol de opdracht krijgt de taaleis voor naturalisatie gelijk te stellen aan de taaleis van het inburgeren. Dit zal de integratie van een grote groep ten goede komen en hun kansen vergroten om een nieuw bestaan in Nederland op te bouwen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: