woensdag 16 september 2020

Met mensenlevens doe je geen handjeklap!

Vandaag staat er namens VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling een advertentie op de achterkant van de Volkskrant in reactie op de ‘Moria-deal’. Het Kabinet kiest voor een schaamteloze uitruil tussen vluchtelingen. Slechts 100 vluchtelingen uit het Griekse kamp Moria krijgen bescherming, ten koste van de meest kwetsbare vluchtelingen die elders ter wereld op bescherming wachten. In de Volkskrant doen wij een oproep aan de ChristenUnie, D66, CDA en de VVD om de #500kinderen naar Nederland te halen en laten wij zien hoeveel draagvlak er in Nederland is om deze kinderen op te vangen.

De Moria-deal

Op donderdag 10 september maakten de vier coalitiepartijen bekend dat er 100 vluchtelingen, waaronder 50 alleenstaande vluchtelingkinderen onder de 14 jaar, naar Nederland mogen komen. En dat terwijl er met name ontzettend veel alleenstaande minderjarige vluchtelingen van 15, 16 en 17 jaar in Griekenland zijn. Dit bescheiden aanbod aan noodhulp bleek niet zonder prijskaartje te zijn. In ruil voor de opvang van deze groep, zijn er 100 kwetsbare vluchtelingen van het hervestigingsquotum afgehaald. Dit zijn zeer kwetsbare vluchtelingen in opvangkampen elders ter wereld. Daarnaast werd een behoorlijke aanpassing in de asielprocedure gedaan waarbij twee gehoren zijn samengevoegd, dit zal leiden tot een grotere onzorgvuldigheid van procedures.

Draagvlak in Nederland

VluchtelingenWerk Nederland, Defence For Children en Stichting Vluchteling vinden dat deze deal moeten worden herzien en dat Nederland meer moet doen. En niet alleen wij denken dit! Er worden al een langere tijd (stilte) demonstraties georganiseerd in het hele land, waarbij duizenden Nederlanders laten zien dat vluchtelingen welkom zijn in Nederland. Ook de komende week zullen er demonstraties plaatsvinden in onder andere Rotterdam en Arnhem. 170 gemeenten en 5 provincies willen 500 alleenstaande kinderen opvangen. Ruim 100.000 Nederlanders hebben de petitie op 500kinderen.nl ondertekend. 1.400 leden van de vier partijen roepen op tot evacuatie van Lesbos en herverdeling van álle vluchtelingen. En tot slot doen duizenden artsen, kerken, geestelijk leiders, (oud) politici, prominenten, wetenschappers, hulp- en mensenrechtenorganisaties en voormalig onderduikkinderen een oproep tot solidariteit met deze kwetsbare kinderen in de Griekse vluchtelingenkampen.

Duitsland heeft gisteren toegezegd 1500 vluchtelingen op te vangen. Terwijl er op dezelfde dag geen woord over Lesbos werd gerept in onze Troonrede.

  • VluchtelingenWerk zet zich samen met Defence for Children en Stichting Vluchteling in om 500 van kwetsbare, aleenstaande kinderen naar Nederland te halen. Ruim 160 gemeenten ondersteunen deze oproep. Het Nederlandse kabinet is nu aan zet om deze kinderen een veilige plek te bieden.

Steun voor vluchtelingen in Griekenland

Er voltrekt zich een catastrofe in de Griekse vluchtelingenkampen. Door de allesverwoestende brand en het coronavirus is de situatie in kamp Moria op het eiland Lesbos onleefbaar geworden.

Help ook mee en doneer direct >>

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: