vrijdag 5 juli 2019

Nieuwe overheidsinformatie: Syrië onveilig

‘Blijf Syrische vluchtelingen beschermen en stuur voorlopig niemand terug’. Dat is de  oproep van VluchtelingenWerk Nederland aan staatssecretaris Broekers-Knol, na het lezen van het nieuwe ambtsbericht over de veiligheidssituatie in Syrië. In het door Buitenlandse Zaken samengestelde document wordt geconstateerd dat er op grote schaal mensenrechten worden geschonden.

Syrië onveilig

Ondanks de afname van het geweld in een groot deel van Syrië, lopen vluchtelingen die terugkeren naar Syrië nog steeds gevaar. Volgens het ambtsbericht kunnen ‘politiek opposanten het slachtoffer worden van verdwijning, willekeurige arrestatie en detentie, marteling en andere mensenrechtenschendingen’. VluchtelingenWerk stelt dat veel vluchtelingen als vermeend opposant kunnen worden gezien en daarom gevaar lopen. Jonge mannen die zijn gevlucht om de dienstplicht te ontlopen omdat ze geen bloedige strijd wilde voeren tegen hun eigen bevolking, lopen bij terugkomst niet alleen het gevaar hiervoor zwaar gestraft te worden, maar lopen groot risico alsnog in dienst te moeten.

Doodsangst voor terugkeer

‘We moeten niet vergeten dat er nog steeds een dictator aan de macht is, die zich schuldig heeft gemaakt aan vele mensenrechtenschendingen. Zo onderdrukt, detineert en foltert hij opposanten, en gebruikt hij gifgas tegen onschuldige burgers’, aldus Abdeluheb Choho, directeur VluchtelingenWerk Nederland. ‘We spreken ook Syriërs die dolgraag terug zouden willen naar hun land. Maar ze zijn doodsbang voor wat hen daar te wachten staat nu Assad nog zo stevig in het zadel zit.’ Beweringen in de maatschappelijke discussie als zou Syrië veilig voor hen zijn om naar terug te keren, zorgen voor veel onrust en onzekerheid onder Syriërs in Nederland.

Blijf bescherming bieden

Het ambtsbericht eindigt met: “Degenen die terugkeren naar Syrië keren terug naar een land waarin volgens de OHCHR geen rechtstaat is, de vrijheid van meningsuiting wordt onderdrukt, op grote schaal mensenrechtenschendingen worden gepleegd en de economische situatie slecht is”.  VluchtelingenWerk vraagt de nieuwe staatssecretaris daarom Syrische vluchtelingen die in Nederland hun toevlucht zoeken bescherming te blijven bieden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: