woensdag 15 februari 2012

Overheid wil vluchtelingen selecteren op 'integratieperspectief'

De 500 uitgenodigde vluchtelingen die Nederland volgens afspraak met de Verenigde Naties jaarlijks opneemt, moeten volgens de regering voortaan 'integratieperspectief' in Nederland hebben. Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, is het daar niet mee eens: "Het beleid moet gaan over de bescherming van mensen die dat het hardst nodig hebben."

Zeer bescheiden hervestigingsprogramma

Nederland heeft met jaarlijks 500 vluchtelingen een zeer bescheiden hervestigingsprogramma. Van alle vluchtelingen wereldwijd voor wie hervestiging volgens de UNHCR de enige oplossing is, wordt slechts een fractie daadwerkelijk hervestigd. Juist daarom nodigde Nederland altijd de allerkwetsbaarste vluchtelingen uit. Dit zijn vaak politiek activisten die ook in een vluchtelingenkamp nog steeds gevaar lopen, of alleenstaande moeders die gevaar lopen om verkracht te worden. En ook mensen die medische behandeling nodig hebben.

Glijdende schaal

"Als Nederland gaat selecteren op 'integratieperspectief', gaan we ons begeven op een glijdende schaal waarbij economische motieven een rol spelen in het asielbeleid", meent Manson. "Terwijl dit beleid moet gaan om bescherming van mensen die dat het hardst nodig hebben." Manson vindt de criteria om de allerkwetsbaarsten te selecteren veel duidelijker dan het criterium 'integratieperspectief'. "Het gevaar van willekeur dreigt hier."

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: