donderdag 24 oktober 2019

Overvolle asielzoekerscentra door lange wachttijden

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat vandaag weten dat de opvangcentra voor asielzoekers vol zitten.  Een belangrijke oorzaak hiervan ligt in de wachttijden voor de start van de asielprocedure. Dit is niet alleen funest voor de geestelijke gezondheid van asielzoekers, maar ook hun integratie loopt ernstige vertraging op.

Afhankelijk van anderen

Onze vrijwilligers signaleren dat het gemiddeld tien maanden duurt voordat een asielaanvraag in behandeling wordt genomen, waardoor een grote vertraging in de asielprocedure is ontstaan. Asielzoekers zitten al die tijd te wachten, zonder dat ze kunnen werken of beginnen aan de integratie. Dit beperkt daarom hun integratie als ze eenmaal een vergunning hebben en worden uitgeplaatst naar een gemeente. Ze raken eraan gewend afhankelijk te zijn van anderen en ontvangen langer een bijstandsuitkering. De rekening komt uiteindelijk bij de gemeente te liggen.

Achterblijvers lopen gevaar

Ook heeft dit ernstige gevolgen voor gezinshereniging. Vaak zien we dat vaders vooruit reizen,  vanwege de risico's die vluchtelingen tijdens de veelal gevaarlijke reizen lopen. Terwijl de mannen in Nederland wachten, loopt de rest van hun gezinnen in het thuisland nog steeds gevaar en wordt hun bestaan steeds slechter doordat ook het  het geld van de achterblijvers opraakt.

Onze strijd voor vermindering wachttijden

Wij maken ons ernstige zorgen over de alsmaar oplopende wachttijden in de asielprocedure en waarschuwen al lange tijd voor de gevolgen hiervan. Ook het afgelopen jaar hebben we meerdere malen, op verschillende manieren, aandacht gevraagd voor de schrijnende gevolgen van de wachttijden. We zijn dan ook teleurgesteld dat de wachttijden alleen maar verder zijn opgelopen.

Bekijk een tijdlijn van de ontwikkelingen >>

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: