vrijdag 5 juli 2013

Pardonners voeren actie om Nederlander te mogen worden

Pardonners voeren actie om Nederlander te mogen worden

Een groep mensen die in 2007 een pardonvergunning kreeg, voert actie om Nederlander te mogen worden. Sinds vorig jaar juni (vijf jaar na het verkrijgen van hun verblijfsvergunning) mogen zij naturaliseren. Er worden echter onmogelijke eisen gesteld, zodat een Nederlands paspoort krijgen voor velen van hen niet haalbaar is. Daarom zijn ze een petitie gestart.

Onmogelijk om aan papieren te komen

VluchtelingenWerk ondersteunt deze petitie van harte. Ariane den Uyl, beleidsmedewerker: "Om te kunnen naturaliseren zijn een geboorteakte en een geldig paspoort nodig. Voor veel pardonners is het echter onmogelijk om aan deze papieren te komen. Je kunt aan een Iraakse christen toch niet vragen om terug te gaan naar onveilig Bagdad?"  Zonder een Nederlands paspoort kan deze groep mensen nooit stemmen, bepaalde beroepen bij het leger of de politie niet uitoefenen en bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten. Den Uyl: "Ook zien we dat in de praktijk mensen zonder Nederlands paspoort minder makkelijk aan een baan kan komen."

Eisen moeten versoepeld worden

Ook VluchtelingenWerk vindt dat de eisen om te kunnen naturaliseren versoepeld moeten worden. Voor pardonners moeten dezelfde eisen gelden als voor andere vluchtelingen, zij zijn immers vrijgesteld van deze documenten. We roepen daarom iedereen op om deze petitie te tekenen.

  • VluchtelingenWerk kaartte deze problemen al eerder aan in de media. Kijk hier naar een item uit het NOS Journaal van september 2012
  • Download hier de complete petitietekst.

Sewa wil naturaliseren

Bekijk hieronder een filmpje over Sewa die niets liever wil dan naturaliseren. Na 12 jaar eindelijk écht erbij horen. Maar het naturaliseren wordt haar onmogelijk gemaakt.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: