dinsdag 12 februari 2013

Stripboek over de asielprocedure

Stripboek over asielprocedureVluchtelingenWerk Nederland heeft een stripboek voor asielzoekerskinderen ontwikkeld. In het boek geven we uitleg over de asielprocedure en het leven op een asielzoekerscentrum. VluchtelingenWerk Nederland wil met het stripboek kinderen meer houvast bieden. Dit gebeurt op speelse wijze, aan de hand van een avontuur dat vier kinderen op het centrum beleven.

Uitleg over de asielprocedure

De asielprocedure is een spannende periode voor het hele gezin. Jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen hebben gesprekken met de IND en worden hierover voorgelicht. Kinderen onder de 15 jaar weten dat het wel of niet krijgen van een verblijfsvergunning allesbepalend is voor hun toekomst, maar begrijpen vaak niet hoe een beslissing over de vergunning tot stand komt. Waarom mag het ene kind op het asielzoekerscentrum wel in Nederland blijven en moet een ander terug? Zij zien spanning bij hun ouders, maar weten soms niet waar deze spanning vandaan komt. Dit zorgt voor veel onzekerheid. VluchtelingenWerk Nederland wil met het stripboek die kinderen meer houvast bieden. Dit gebeurt op speelse wijze, aan de hand van een avontuur dat vier kinderen op het centrum beleven.

Beschikbaar in tien talen

In 'De diamanten van Mudada' lezen de kinderen wat de Iraakse Rahim, de Somalische Ghedi en de zusjes Danah en Nila uit Afghanistan zoal meemaken. De boeken zijn in negen talen vertaald en worden in de centra uitgedeeld aan kinderen tussen de 10 en 15 jaar oud. Dit gebeurt in de procesopvanglocaties, waar asielzoekers voorafgaand aan de asielprocedure verblijven. Ook bij het project Tell Me!, waar VluchtelingenWerk in de centra voorlichting over de asielprocedure geeft aan kinderen, wordt de strip ingezet.
Voor kinderen (en andere geïnteresseerden) die niet in een asielzoekerscentrum wonen, maar het stripboek wel willen lezen, is de Nederlandse versie van het stripboek voor 2,50 euro (excl. verzendkosten) te bestellen in de webwinkel van VluchtelingenWerk Nederland.

 

Deel dit met anderen