maandag 16 december 2013

Uitvoering motie opvang extra Syriërs hard nodig

In september nam de Tweede Kamer een motie aan om 250 Syrische vluchtelingen extra op te vangen. Staatssecretaris Teeven heeft tot nu toe hierop niet gereageerd. Jaarlijks nodigt Nederland 500 vluchtelingen wereldwijd uit om zich hier te vestigen. Teeven heeft gezegd dat 250 van hen Syriërs moeten zijn. De Tweede Kamer ziet in dat de humanitaire ramp in Syrië niet ten koste mag gaan van vluchtelingen uit andere landen en stemde voor een motie om bovenop de jaarlijkse 500 vluchtelingen 250 Syriërs uit te nodigen.

Extra opvang nodig


Iedere vluchteling die bescherming krijgt is er één. Maar de opvang van 250 van de in totaal 2 miljoen Syriërs die hun land zijn ontvlucht is helaas nog te weinig. Volgens de Verenigde Naties hebben we te maken met de grootste vluchtelingencrisis van onze tijd. VluchtelingenWerk vindt dat EU-landen moeten samenwerken om meer vluchtelingen uit Syrie te hervestigen, vooral de vluchtelingen die het extra moeilijk hebben zoals de zieken, kwetsbaren en vervolgde minderheden uit Syrië. De UNHCR heeft gezegd dat er in 2014 zeker 30.000 vluchtelingen uit Syrië hervestigd moeten worden.


Vluchtelingen uit andere landen


Volgens de UNHCR zijn in 2014 wereldwijd 691.000 hervestigingsplaatsen nodig. Zoals voor een deel van de honderdduizenden Congolezen die als gevolg van de burgeroorlog in hun land gevlucht zijn naar omliggende landen als Rwanda en Oeganda. Deze vluchtelingen verblijven daar in kampen onder zware en onveilige omstandigheden. VluchtelingenWerk roept staatssecretaris Teeven op de aangenomen motie uit te voeren.

 

Lees hier de brief die wij hierover in september naar de Tweede Kamer stuurden.

Deel dit met anderen