donderdag 30 mei 2013

Veel aandacht voor presentatie rapport grensdetentie

"Ik had nooit gedacht dat ik in een vrij land als Nederland opgesloten zou worden", vertelde de Jamaicaanse vluchteling Yvonne dinsdag 23 april in het Haagse Humanity House. Daar presenteerden VluchtelingenWerk en UNHCR een feitenrapport over de grensdetentie van vluchtelingen. VluchtelingenWerk vindt het onacceptabel dat onschuldige vluchtelingen die in Nederland om bescherming vragen, gevangen worden gezet.

Overhandiging aan PvdA

Vluchtelingen die met het vliegtuig in Nederland aankomen en om bescherming vragen, belanden direct in de cel. Wie zijn deze vluchtelingen? Wat doet grensdetentie met hen? Wat kunnen we doen om dit te veranderen? Op deze vragen geeft het rapport antwoord. Tijdens de bijeenkomst overhandigde adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Jasper Kuipers het rapport aan Marit Maij van de PvdA. Maij: "De PvdA heeft als voornemen grensdetentie af te schaffen. Dit rapport is een goede aanleiding om het onderwerp op de politieke agenda te zetten."

Presentatie rapport grensdetentieVragen uit het publiek

Na de overhandiging vertelde vluchteling Yvonne over haar ervaringen in het grensdetentiecentrum. Head of Office van UNHCR Rene de Bruin sprak over de complexe regelgeving rond grensdetentie. Trudy van der Wiele, medewerkster in het detentiecentrum, deelde haar ervaringen: "Vluchtelingen vragen keer op keer aan mij waarom ze in de gevangenis zitten." Tot slot was er gelegenheid voor bezoekers om elkaar vragen te stellen. Onder andere medewerkers en vrijwilligers van het detentiecentrum, asieladvocaat Rob Hamerslag en Rene de Bruin gaven antwoord op de prangende vragen uit het publiek.

Presentatie rapport grensdetentieGeen vluchteling meer in de cel

Verschillende nieuwswebsites en RTL Nieuws schonken aandacht aan de presentatie van het rapport. VluchtelingenWerk blijft hierna aandacht vragen voor het gevangenzetten van vluchtelingen. Binnenkort gaat de campagne 'Geen vluchteling in de cel' van start. Ook staat ons evenement Umbrella March dit jaar in het teken van grensdetentie. Wil jij ook iets doen? Houd de campagnesite leveninveiligheid.nl dan in de gaten en teken vanaf 14 mei de petitie!

Deel dit met anderen