vrijdag 27 september 2013

Velen vallen buiten strikt kinderpardon

'Voor 620 kinderen en hun gezinsleden valt er iets te vieren, zij kunnen eindelijk aan hun toekomst in Nederland werken. Maar dit is toch wel een teleurstellend laag aantal, want dit betekent dat er veel gewortelde kinderen buiten de boot vallen', zo reageert directeur Dorine Manson op de cijfers van het kinderpardon die staatssecretaris Teeven vandaag bekend maakte. VluchtelingenWerk heeft zich lang hard gemaakt voor een kinderpardon; een oplossing voor gewortelde kinderen die al lang in Nederland zijn. Maar helaas ziet de organisatie weinig ruimhartigheid terug bij de beoordeling en is van een echt kinderpardon geen sprake.

Eerdere zorgen
Eind vorig jaar verzocht VluchtelingenWerk met vijf vluchtelingen- en kinderrechtenorganisaties in een brandbrief staatssecretaris Teeven om een aantal vergeten groepen kinderen ook onder het kinderpardon te laten vallen. VluchtelingenWerk kreeg al snel  diverse signalen over een strikte uitvoering van de regeling van vrijwilligers en collega's in het land. Zij zien dagelijks kinderen die in Nederland geboren en getogen zijn, maar niet onder de regeling vallen. VluchtelingenWerk ziet de eerder geuite zorgen over dat bepaalde groepen gewortelde kinderen niet onder de regeling zouden vallen, nu bevestigd.

Vergeten groepen kinderen
Kinderen waarvan de ouders wel bekend waren bij de gemeente waarin ze verbleven, maar niet bij de rijksoverheid, vallen buiten de regeling. 'Onbegrijpelijk,' vindt VluchtelingenWerk.  Ook jongeren die net te oud zijn, zijn afgewezen. Hoe schrijnend het ook is dat juist deze jongeren, die jaren geleden als kind alleen naar Nederland kwamen, destijds net te kort hier waren om onder het generaal pardon te vallen en nu net een paar maanden te oud zijn om nog onder deze regeling te vallen. Het was destijds de nadrukkelijke wens van de PvdA en de ChristenUnie dat deze zogenaamde ex-ama´s ook recht zouden hebben op een regeling.

Wees ruimhartig voor grensgevallen
VluchtelingenWerk roept de staatssecretaris op om alsnog ruimhartig om te gaan met grensgevallen.

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: