donderdag 20 juni 2013

Verslag: Umbrella March tegen het opsluiten van vluchtelingen aan de grens

Achter het donkere glas trekken zwaaiende en springende vluchtelingen onze aandacht. Plots zien we een wit vel papier met daarop 'Thank you for your support'. De Umbrella March langs het grensdententiecentrum blijft dus ook niet onopgemerkt bij de mensen in het complex. 31.650 handtekeningen voor onze petitie, meer dan duizend lopers in onze witte mars, met één gedachte: een vluchteling hoort niet in de cel!

Pad naar het detentiecentrum

Stewardessen, vakantiegangers en zakenlieden rond Schiphol Plaza kijken nieuwsgierig naar die gestaag groeiende rij mensen met witte paraplu's. Als de trommelaars eenmaal inzetten, vertrekt de indrukwekkende stoet voor een mars naar het detentiecentrum. We volgen hetzelfde pad als asielzoekers die op Schiphol asiel hebben aangevraagd en vervolgens worden afgevoerd naar de gevangenis. “Nooit gedacht dat zoveel mensen iets willen betekenen voor vluchtelingen!”, zegt Yvonne uit Burundi. Ze is gekomen met vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Haar ogen stralen als ze vervolgens vertelt dat ze onder het Kinderpardon viel. “Na zes lange jaren kreeg ik twee weken geleden eindelijk een verblijfsvergunning.”

“Dit is niet normaal”

Overhandiging van de petitie

“Voordat ik stage ging lopen bij VluchtelingenWerk, dacht ik: het is toch logisch dat asielzoekers worden opgesloten. Maar nu ik meer weet, denk ik: dit is níet normaal! Deze mensen hebben al zoveel verloren”, meent Tanju. Hij werkt voor zijn stage als maatschappelijk begeleider voor vluchtelingen. Naast hem loopt een Somalische cliënt. Tanju vraagt of hij zijn verhaal mag vertellen. De jongeman knikt verlegen. Janu: "Zijn broer heeft ook in het detentiecentrum gezeten. Ze konden op geen enkele manier contact met hem krijgen. Alles was hem afgenomen.”

Doordraaien in de cel

Een lange brug leidt naar het terrein van het detentiecentrum. Al snel zien we dat de asielzoekers contact zoeken met bedankjes op een wit vel papier en door te zwaaien. Ook kinderen laten zich zien. Een bijzonder moment in de stoet. We worden met onze neus op de feiten gedrukt: hier zitten vluchtelingen in de cel. Voor de ingang van het centrum is een podium met tralies gebouwd. Directeur Dorine Manson vertelt daar over haar bezoek aan het centrum: “Je kunt in de ogen van de mensen zien hoe lang ze opgesloten zitten.” De verontwaardiging klinkt door in de stem van de bekende tv-presentator Joris Linssen, die ook voorop meeliep in de mars: “De mensen in deze gevangenis draaien door. Daarom draaien we nu met onze paraplu's rond!” De omstanders geven gehoor aan zijn oproep; er ontstaat een kolkende witte zee van paraplu's.

Petitie overhandigd

De eerste druppels vallen op onze paraplu's als Joris dramatisch opmerkt: “De hemel huilt.” Dorine overhandigt aan Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, een grote sleutel met daarop het aantal petitietekenaars (31.650). Dit zijn handtekeningen die zijn verzameld als onderdeel van de campagne 'Geen vluchteling in de cel!' die VluchtelingenWerk de afgelopen weken gevoerd heeft. Hij reageert: “Volgende week dienen we een motie in om een einde te maken aan grensdetentie.” Joris interviewt op het podium Yvonne uit Jamaica, die negen dagen in de gevangenis zat. “Ik dacht dat ik gevlucht was naar een vrij land. Totdat ik werd afgevoerd naar een cel waar iedereen bang uit zijn ogen keek. Onze waardigheid werd ons afgenomen.” De muziek van het trio Bl3nder met bekende rapper Def P zorgt voor een vrolijke afsluiting na deze serieuze mars. Hij laat de hele massa luid mee scanderen met zijn rap: GEEN VLUCHTELING IN DE CEL!

Umbrella March bij het detentiecentrumHoe nu verder?

GroenLinks kondigde dus tijdens de Umbrella March aan een voorstel te doen voor de afschaffing van grensdetentie. We denken dat meerdere partijen dit voorstel zullen steunen. VluchtelingenWerk verwacht binnenkort ook een reactie van staatssecretaris Teeven op onze petitie.

Persaandacht

We hebben op verschillende dagen en plekken aandacht voor de Umbrella March gekregen via kranten en radio.

KRANT

Foto met onderschrift in Volkskrant op 21 juni

Foto met onderschrift in NRC Next op 21 juni

Foto in Parool met onderschrift op 21 juni

Volkskrant artikel van Martin Sommer op zaterdag 22 juni

RADIO

19 juni NTR Dichtbij Nederland Dorine over de Umbrella March en campagne 'Geen vluchteling in de cel!'

20 juni Groot nieuws radio (Christelijke radiozender op 1008 am) Dorine over de Umbrella March en campagne 'Geen vluchteling in de cel!'

20 juni 3 fm Jasper Kuipers over de Umbrella March en campagne 'Geen vluchteling in de cel!'

20 juni NCRV radio 1 Lunch over voorbereidingen Umbrella March
http://www.radio1.nl/items/80810-in-de-praktijk-van-vluchtelingenwerk-nederland

21 juni NCRV radio 1 Lunch over Umbrella March
http://www.radio1.nl/items/80898-in-de-praktijk-van-het-vluchtelingenwerk

 

Download hier een pdf van het verslag (inclusief een kortingsbon voor Humanity House!).


Fotograaf twee bovenste foto's: Martijn Schruijer. Onderste foto: Klaas Fopma.

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: