dinsdag 20 juni 2017

VluchtelingenWerk en Ben & Jerry's samen voor vluchtelingen

VluchtelingenWerk vraagt samen met Ben & Jerry’s aandacht voor hervestiging. De komende maanden doen we een gezamenlijke campagne. Volgens de Verenigde Naties zijn er dit jaar alleen al 1.19 miljoen kwetsbare vluchtelingen die acuut hervestigd zouden moeten worden. Het aantal plekken dat landen wereldwijd hiervoor beschikbaar stellen is echter schrikbarend laag. In 2016 konden er 125.800 vluchtelingen via hervestiging elders in de wereld een nieuw leven opbouwen. Tijd voor actie.

Wij zijn bezorgd omdat Europa, in deze grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, nog zo weinig doet om bij te dragen aan de hervestiging van vluchtelingen. Het gaat hier om kwetsbare mannen, vrouwen, kinderen die niet naar huis terug kunnen keren, en vaak jarenlang onder erbarmelijke en vaak onveilige omstandigheden verblijven, hopend ooit hervestigd te kunnen worden.  Hervestiging belooft deze mensen een blijvende oplossing, die hen in staat stelt om een nieuw leven in veiligheid op te bouwen. Deze hoop wordt slechts voor enkelen werkelijkheid.

Van 500 naar 5000 vluchtelingen

Nederland nodigt sinds 1988 jaarlijks 500 vluchtelingen uit om zich hier permanent te komen vestigen. Dit quotum is in al die jaren nooit omhoog gegaan. Hoewel de afgelopen jaren meer EU staten een hervestigingsprogramma zijn begonnen en de aantallen iets omhoog zijn gegaan, zouden rijke landen veel meer moeten én kunnen doen om vluchtelingen een veilige haven te bieden. Wij vinden dat de EU als geheel op zijn minst 540.000 vluchtelingen over de komende 5 jaar moet hervestigen, ofwel 108.000 per jaar. Nederland zou op basis van deze berekening op 5000 vluchtelingen per jaar uitkomen. We vinden bovendien dat hervestiging een structurele oplossing moet zijn die de integratie van vluchtelingen ondersteunt, en niet als een excuus mag worden gebruikt om tegelijkertijd de grenzen te sluiten.

Hét moment voor Europa

Het Europees Resettlement Framework kan een veilig alternatief bieden voor de levensbedreigende reizen waar mensen zich nu toe genoodzaakt zien. Het is daarnaast een manier om solidair te zijn met de meest kwetsbare vluchtelingen die nu vaak tevergeefs op een leven in veiligheid wachten, maar ook met de landen die op dit moment de meeste vluchtelingen opvangen. Een goed Europees Framework zorgt dat de meest kwetsbare groep mensen wereldwijd beschermd kan worden. Nederland heeft een lange hervestigingstraditie. We hebben veel ervaring en daarmee ook een belangrijke stem in het debat rondom hervestiging binnen de EU. Ondanks de huidige maatregelen, denken wij dat Nederland meer kan doen. Dat Europa meer kan doen. Dit is het moment.

Binnenkort meer

Binnenkort hoor je meer over wat we in deze campagne gaan doen en nog belangrijker; wat jíj kunt doen. Houd onze website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Meer over hervestiging

Bekijk hier een filmpje over hervestiging.

Lees hier ons standpunt over hervestiging.

Feiten en cijfers over hervestiging lees je hier

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: