Meer nieuwsberichten
- dinsdag 12 januari 2021
Huisvesting vluchtelingen grote opgave voor gemeenten
- donderdag 7 januari 2021
VluchtelingenWerk heeft geen vertrouwen in belofte Broekers-Knol
- vrijdag 18 december 2020
Eerste vluchtelingen uit Griekenland aangekomen in Nederland
Steun ons
VluchtelingenWerk haalt 100.000 euro op voor gezinshereniging vluchtelingen

Levensgevaarlijke overtocht
Vluchten is vaak levensgevaarlijk. Als vluchten de enige optie is, proberen vluchtelingen vaak hun geliefden zo min mogelijk in gevaar te brengen. Daarom laten vluchtelingen noodgedwongen hun gezin achter op zoek naar een veilige plek, in de hoop elkaar daar later weer te zullen zien. In Nederland hoeven vluchtelingen zelf niet meer te vrezen voor hun leven. Maar zolang hun gezin nog ver weg is en gevaar loopt, is het onmogelijk om een nieuw leven in Nederland op te bouwen.
Laatste blokkade wegnemen
Abdeluheb Choho, directeur VluchtelingenWerk Nederland: "Het gemis van hun gezin en de angst om hun veiligheid houdt vluchtelingen elk moment van de dag in de greep. Veel ouders zien hun kinderen niet opgroeien en willen niets liever dan hen zo snel mogelijk in de armen sluiten. Onze vrijwilligers doen er alles aan om hen bij te staan in de procedure voor gezinshereniging die door de achterstanden bij de IND nog langer dan normaal duurt. Door middel van crowdfunding kunnen we die laatste blokkade voor hen wegnemen.”
Vliegtickets
De meeste gezinsleden van vluchtelingen komen uit Eritrea, Jemen en Syrië. VluchtelingenWerk begeleidt zo’n 6.000 aanvragen voor gezinshereniging per jaar. Omdat de IND achterstanden in de asielprocedure probeert weg te werken, verwacht VluchtelingenWerk in 2021 een stijging van het aantal gezinsherenigingen. Het geld dat met de crowdfunding wordt opgehaald gaat naar een noodfonds waar vluchtelingen aanspraak op kunnen maken als zij de hereniging niet zelf kunnen betalen. Het gaat dan met name om de kosten van vliegtickets. Om hoeveel aanvragen het volgend jaar zal gaan is nog niet bekend. De crowdfundingsactie loopt nog steeds, via www.samenvoorgezinnen.nl