Column, 3 augustus 2017

Column Armen Melkonian I Onveilig in Beiroet

Wil jij jouw verhaal vertellen op Facebook? Op die vraag heb ik meteen ja gezegd. Want ik hoop dat we er samen voor kunnen zorgen dat meer vluchtelingen zoals ik, die gevlucht zijn maar nog steeds gevaar lopen, ook een veilig thuis vinden in Europa. Ik vertel mijn vluchtverhaal in een reeks filmpjes en in columns.
placeholder

Column 3: Ik heb de kans gekregen

Gediscrimineerd en gemolesteerd

Een jongen in Beiroet wordt keihard in de hoek gegooid door militairen en in elkaar getrapt. Waarom? Omdat hij een vluchteling uit Syrië is. Iemand vond het ook nodig om alles te filmen en dus niet in te grijpen. De video ging viral onder Syrische vluchtelingen in de week dat ik mijn eerste column schreef. Het voelde zo ontzettend krom: ik voel me hier, in Nederland, zo vrij. Ik voel me zelfs zó vrij dat ik durf op te komen voor andere vluchtelingen, door mijn gezicht te laten zien in Facebookvideo’s en deze columns te schrijven. Terwijl nu, op het moment dat ik dit schrijf, nog zoveel vluchtelingen in Libanon nog dagelijks gediscrimineerd en gemolesteerd worden.

Vermoeden van homoseksualiteit

Het kleine Libanon vangt nu meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen op. Dat is veel, de spanningen lopen op. Het doet mij pijn dat hierdoor de medemenselijkheid verdwijnt. In de ogen van buren, collega’s en overheidsdienaren ben je ‘minder mens’, omdat je vluchteling bent. Beiroet was niet de vrije stad waar ik verhalen over had gehoord, niet voor vluchtelingen en niet voor gays. Ik schrok enorm toen ik hoorde dat de politie tientallen mensen had opgepakt op vermoeden van homoseksualiteit. Ook deed de politie om die reden invallen in publieke plekken als bioscopen. En zoals ik eerder schreef, bij de vele checkpoints in de stad, liep je als gay het risico ‘ontmaskerd’ te worden, waarna je in de gevangenis werd gegooid. Volgens mij is dat nog steeds het geval.

Constant over schouder kijken

De Verenigde Naties (VN) zien in dat Syrische homo’s in Libanon bijzonder kwetsbaar zijn. Tenminste, dat neem ik aan, omdat ik uiteindelijk ben geselecteerd om hervestigd te worden in een veilig land. Na een proces van anderhalf jaar, vijf lange interviews en talloze telefoontjes. Ze hebben mij niet expliciet verteld dat het om die reden was, maar ik heb ze wel alles verteld: de constante onveiligheid, mijn leven dat stilstond omdat ik uit Syrië kwam en gay was. Toch blijft het een gek gevoel, ik heb wél de kans gekregen, anderen niet. Ik ken gays die nog steeds constant over hun schouder kijken, niet zomaar over straat gaan in Beiroet. Ook weet ik dat andere kwetsbare vluchtelingen, bijvoorbeeld alleenstaande vrouwen met kinderen of mensen die gewond zijn geraakt in de oorlog, nauwelijks kunnen overleven. Daarom laat ik nu mijn gezicht zien, juist omdat ik die kans heb gekregen. Ik wil van de daken schreeuwen: hervestiging is van levensbelang!

Ik wens iedereen een fantastisch, vrij weekend toe, tijdens de Gay Pride! De volgende keer zal ik meer vertellen over de mooiste dag van mijn leven, toen ik hoorde dat Nederland mij een veilig thuis zou bieden.

Video 'het gevoel van vrijheid'

Meer lezen

Meer over Armen

Armen Melkonian

Armeens, geboren in Syrië

Gevlucht uit Aleppo naar Libanon

2 jaar in Libanon gewoond

Sinds 1,5 jaar in Nederland

In Syrië afgestudeerd aan de hotelschool en opleiding interior designing

Start in september in Nederland aan de hotelschool The Hague

Zingt in het Amsterdam Gay Men’s Chorus

Speelt in een muzikale locatievoorstelling 'Bleekneusjes' over een Bio VaKantieoord

Vrijwilliger in het Tropenmuseum (gids) en bij VluchtelingenWerk (tolk)