Column, 25 augustus 2017

Column Armen Melkonian I Wat mij het allerliefst is

Wil jij jouw verhaal vertellen op Facebook? Op die vraag heb ik meteen ja gezegd. Want ik hoop dat we er samen voor kunnen zorgen dat meer vluchtelingen zoals ik, die gevlucht zijn maar nog steeds gevaar lopen, ook een veilig thuis vinden in Europa. Ik vertel mijn vluchtverhaal in een reeks filmpjes en in columns. Dit is mijn laatste column. Ik weet als geen ander wat het betekent om als kwetsbare vluchteling uitgenodigd te worden door een vrij land. Het is mijn redding geweest.
placeholder

Column 5: Mijn persoonlijke top 5

Mijn leven in Nederland. Daar had ik geen voorstelling van toen in nog in Beiroet was. Ik voelde me zo onrustig en onveilig in die stad, had geen tijd en ruimte om te dromen. Maar al had ik wel rustig kunnen fantaseren, dan had ik in mijn wildste dromen niet kunnen bedenken dat het zó zou zijn.

Zo ontzettend fantastisch.

Ik zou eindeloos door kunnen gaan, maar ik probeer hieronder mijn leven in Nederland te omschrijven met mijn persoonlijke top 5:

1. Veilig zijn. Ik kan overal naartoe gaan, overal mezelf zijn. Samen met vrienden ga ik naar festivals, ik sta op het toneel, ik zing en ik vier de vrijheid. Ik voel me veilig hier.

2. De liefde. Dit staat eigenlijk op een gedeelde plaats met veiligheid op nummer één, want je geliefd voelen is ook van levensbelang. In Nederland vond ik de liefde. Iemand waar ik mijn leven mee wil delen. Sinds kort hebben we samen een hondje. Mijn liefde maakt me gelukkig. Ik ben blij dat ik hier in vrijheid van iemand kan houden.

3. Mijn vrienden. Als je vlucht en als je alles achter moet laten, zoals ik heb gedaan, dan merk je pas hoe belangrijk vrienden zijn. Zij zijn mijn opvang geweest in Nederland. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik me hier snel thuis voelde en dat ik me veilig kon voelen. Zonder mijn vrienden zou de aanpassing aan de Nederlandse gewoonten veel langer hebben geduurd. Ik voel me rijk met zoveel lieve mensen om mij heen.

4. Mijn studie. Ik begin in september met mijn hbo-opleiding. Ik ga de Hotelschool The Hague doen en daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik vind het fijn om mijn eigen toekomst weer te kunnen bepalen en in alle vrijheid keuzes voor mijn leven te kunnen maken.

5. Toekomst. Ik wil in Nederland wonen. Ik wil met mijn liefde zijn. Ik wil studeren, werken en carrière maken, eigenlijk zoals iedereen. Ik ben niet anders dan een Nederlandse man van 27 jaar: ik heb dezelfde dromen, wensen en uitdagingen. Misschien een beetje later dan de meeste Nederlandse jongemannen, maar ik heb meer tijd nodig gehad om te kunnen zijn waar, wat en wie ik nu ben. Daar ben ik nu. Dat wil ik nu. Ik ben Armen Melkonian: een Syrische Armeniër die in Nederland woont en hier gelukkig is.

Video 'Dit is mijn leven in Nederland'

 

Meer over Armen

Armen Melkonian

Armeens, geboren in Syrië

Gevlucht uit Aleppo naar Libanon

2 jaar in Libanon gewoond

Sinds 1,5 jaar in Nederland

In Syrië afgestudeerd aan de hotelschool en opleiding interior designing

Start in september in Nederland aan de hotelschool The Hague

Zingt in het Amsterdam Gay Men’s Chorus

Speelt in een muzikale locatievoorstelling 'Bleekneusjes' over een Bio VaKantieoord

Vrijwilliger in het Tropenmuseum (gids) en bij VluchtelingenWerk (tolk)