Column, 2 februari 2016

Staat er ineens een meisje voor de deur | Column taalcoach Edith Tulp

Edith Tulp vertelt in een serie columns over haar ervaringen als taalcoach. Wat houdt het werk precies in? Wat zijn de leuke kanten? En wat leer je er zelf van? In deze column: Firas drinkt koffie met een meisje en Edith is hoopvol.

Column van taalcoach Edith TulpNa Keulen

Zelf het land uit rond de jaarwisseling – gewoon voor de lol, vluchten hoef ik niet – ben ik benieuwd hoe het Firas is vergaan in mijn afwezigheid. Vooral na Keulen lijkt het alsof het alleen maar moeilijker wordt voor vluchtelingen in ons land. Dat geldt zeker wanneer je een eind in de twintig bent en hier als man alleen bent gekomen. Zoals Firas. Daarom ben ik blij verrast om een opgewekt gezicht tegenover me te zien zitten.

Koffie met een parlementariër

Hij heeft nieuwe mensen ontmoet. Nederlanders welteverstaan met wie hij alleen Nederlands praat. En soms nog een beetje Engels. Hoe is dat zo gekomen? Heel simpel, legt hij uit, via een Facebook-pagina waar Nederlanders en vluchtelingen met elkaar in contact kunnen komen om samen een kop koffie te gaan drinken. Hij drinkt nu af en toe koffie met een jonge ambtenaar uit Den Haag, en ook zijn er kookplannen voor een Syrische maaltijd met Nederlanders. De wereld ziet er ineens stukken beter uit. Het lot lijkt hem beter gezind.

Meisje voor de deur

Zo stond er opeens een meisje voor zijn deur. Eigenlijk zat hij die ochtend op twee hoog in Amsterdam op de gasmeter te wachten. Dus toen er aan de deur werd gebeld, deed hij tegen zijn gewoonte de deur open zonder te kijken wie daar was. Stond er ineens een meisje voor zijn neus. Ze stelde zich wel aan hem voor, maar Firas begreep niet goed waar ze voor kwam en hij vroeg ook niet door. Daar kreeg hij ook amper de kans voor, toen het meisje hem vroeg waar hij vandaan kwam. Zijn antwoord dat hij uit Syrië kwam, vond ze waanzinnig interessant. Ze sloeg een kop koffie niet af en ging er uitgebreid voor zitten. ‘Het was een leuk gesprek,’ zegt Firas grijnzend. Een vervolgafspraak voor een kop koffie staat gepland. 

Niet gek laten maken

Zo kan het dus ook gaan. Het stemt me tegen alle verdrukking in hoopvol. Anders dan de negatieve berichtgeving op tv en in kranten ons willen doen geloven, zijn er gelukkig nog een heleboel mensen die zich niet gek laten maken. Niet door de hijgerige media, niet door angstige politici en niet door intolerante schreeuwers. Gelukkig blijven heel veel mensen  gewoon zichzelf en doen het minste (en vaak nog meer) wat je kunt doen in deze situatie en dat is medemenselijkheid tonen. Niet meer en niet minder.

Ook vrijwilliger worden?

Zoek hier naar vrijwilligersvacatures bij jou in de buurt.