Gemeenten & Professionals, 5 november 2020

Abdul durft het aan! In de Corona periode zijn eigen bedrijf starten

Sinds mei dit jaar is Abdul eigenaar van zijn garage SAS in Werkendam. ''In mijn ondernemingsplan heb ik mijn verwachtte klanten en inkomsten beschreven. Maar dat loopt door deze Corona periode helaas allemaal anders dan voorzien!" Toch blijft Abdul optimistisch en helpt hij vriendelijk de klanten met autopech. "Het komt goed!"
placeholder

Passie voor auto's
De passie voor auto's zit in de genen. Abdul is geboren en opgegroeid in Syrië, in de miljoenenstad Aleppo. Al op jonge leeftijd hielp Abdul in de garage van zijn vader. En niet alleen Abdul. Ook zijn broers waren dagelijks te vinden in de garage. Abdul is de vierde van zes kinderen in het gezin Saiadi. Allemaal jongens en allemaal dagelijks te vinden in de garage. "We zijn een hechte familie en we waren altijd samen. Het leven was goed. Tot de oorlog begon."

Door de oorlog in Syrië is veel verwoest, niet alleen de garage
"In 2012 werd het onveilig in Aleppo. Er werd geschoten en er werden raketten afgevuurd. Onze garage werd hard getroffen. Alle auto's waren kapot. Met pijn in ons hart moesten we onze garage sluiten. In 2013 is mijn broer opgepakt door het leger van Assad. Ze hebben mijn broer ontvoerd. We hebben nooit meer iets van hem vernomen. Ik denk dat hij vermoord is. Hij laat een vrouw en een kind achter. Een jaar later stierf mijn vader. Hij liep over straat toen er een bom van IS explodeerde. Mijn vader heeft nog vijf dagen in het ziekenhuis gelegen maar helaas. De vele bomsplinters in zijn hoofd zijn hem fataal geworden. Het was een zeer verdrietige tijd voor onze familie. We konden niet langer in Aleppo blijven. Het was onveilig en uitzichtloos. We hebben samen besloten dat ik een veiligere plek zou zoeken. Ik vertrok naar Libanon en ben vervolgens via Turkije en Griekenland in Nederland terechtgekomen. De reis duurde een aantal maanden. Het was een moeilijke tijd. Ik wist niet wat de toekomst mij zou brengen."

Vriendelijke mensen in Nederland
Ik had gehoord dat de mensen in Nederland vriendelijk zijn. En ik kan nu vertellen dat dat echt waar is! Ik ben zo ontzettend goed geholpen. Daar ben ik enorm dankbaar voor. Toen ik na 7 maanden te horen kreeg dat ik door Nederland als vluchteling erkend werd, kreeg in een tijdelijke verblijfsvergunning en eindelijk een eigen huurwoning in Gorinchem. Wat was ik blij. Na al die maanden in onzekerheid in diverse AZC’s kon ik eindelijk gaan beginnen met mijn nieuwe leven hier in Nederland. Ik moest de Nederlandse taal leren en ik moest veel zaken regelen zoals verzekeringen en een huisarts. Er kwam ineens heel veel op mij af. Gelukkig was mijn buurman er voor mij. Henry was, naast mijn steun en toeverlaat, ook mijn taalcoach en inmiddels goede vriend.

Goed geholpen bij de opstart van zijn bedrijf
Na 6 maanden bij autobedrijf Visser en een lange periode van voorbereiding was Abdul er klaar voor: zijn eigen bedrijf. Via de neef van buurman Henry kon hij een pand in Werkendam huren. Hij kreeg hulp van een bevriende boekhouder bij het maken van een ondernemingsplan. En in mei 2020 kon hij de deuren openen van zijn autobedrijf SAS. "Het is hier in Nederland anders dan in Syrië. In Nederland zijn overal regels voor. Als hier bijvoorbeeld olie op de vloer ligt kan ik een boete krijgen. Ook moet je belastingzaken goed regelen. Hier is het: eerst weten dan beginnen. In Syrië kun je gewoon beginnen. Daar is het: eerst beginnen en dan pas weten."

"Mijn kracht is mijn snelle én goede service voor een goede prijs."
"Het repareren van auto's is altijd al mijn passie geweest. Ik ken alle automerken heel goed. De mooiste reparaties vind ik de reparaties aan distributieriemen of kettingen. Wat klanten prettig vinden is mijn bereikbaarheid. Even bellen of whatsappen en ik sta klaar. Ik probeer mijn klanten met een fijn gevoel weer naar huis te laten gaan. Laatst werd ik gebeld door Henry. Een vriend van een vriend van hem had opstartproblemen met zijn auto. Zijn auto maakte heel veel lawaai. Ik ben er meteen naartoe gegaan en zag al vrij snel dat het foute boel was. Ik had verwacht dat hij veel kosten zou moeten maken om de auto te laten repareren. Voor 500 euro kon ik zijn auto diezelfde dag weer helemaal opknappen. Hij was erg blij!"

Deel van het gezin weer bij elkaar
De moeder en de jongste twee broers van Abdul wonen sinds begin 2016 ook in Nederland. En drie keer raden welke opleiding de twee broers volgen? Juist, de opleiding tot automonteur.


Benieuwd naar autobedrijf SAS?
"Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen in mijn garage. En heb je vragen over of problemen met je auto? Mail of bel mij gerust. Ik sta voor je klaar!"
autobedrijfsas@gmail.com / 06 242 706 77