Gemeenten & Professionals, 9 maart 2020

Ali en Matthijs delen de liefde voor BLØF en voetbal

Najmadin Ali Abdallah (23) uit Soedan woont in Rotterdam. In het maatjesproject van Buurtwerk en VluchtelingenWerk Rotterdam werd hij gekoppeld aan vrijwilliger Matthijs Bakker (22), student aan de Erasmus Universiteit. Sinds september 2019 ondernemen ze activiteiten en helpt Matthijs Ali bij het oefenen van de Nederlandse taal. Inmiddels zijn ze bevriend geraakt.
placeholder

Gaandeweg hebben ze ontdekt dat ze veel gemeenschappelijke interesses hebben. Beiden houden ze van voetbal, muziek en fotografie. Er zijn ook verschillen, zo support Ali FC Barcelona en Matthijs Real Madrid, iets waar ze elkaar regelmatig mee pesten. Voor wat betreft het Nederlands voetbal zijn ze het helemaal eens. Beiden zijn ze fan van Feyenoord. ‘Natuurlijk. Feyenoord is de club van mijn eigen stad’, aldus Ali. Samen zijn ze onlangs naar De Kuip geweest voor een rondleiding.
Verder trappen ze vaak een balletje en heeft Matthijs Ali wegwijs gemaakt in Rotterdam. Samen hebben ze iconische plekken zoals de Euromast, de Erasmusbrug en de Markthal bezocht. Naast die activiteiten, brengen  ze ook gewoon gezellig tijd met elkaar door. Tijdens het gezamenlijk ‘chillen’ maakte Ali kennis met BLØF,  zijn favoriete Nederlandse band. Ook al begrijpt Ali niet altijd de tekst, hij werd gelijk geraakt door hun muziek .
En wat ze ook doen, waar ze ook naartoe gaan: ze oefenen altijd de Nederlandse taal. Ze vertellen vol trots dat Ali vandaag het woord ‘storm’ heeft geleerd.

Elkaar helpen

Ali: ‘Matthijs heeft net als ik een vrolijk en optimistisch karakter. Hij staat voor mij klaar en is behulpzaam. En vice versa. Hij is een echte vriend geworden. In het begin vond ik het lastig in Nederland, vooral omdat ik de taal niet sprak. Mede dankzij Matthijs voel ik mij thuis. Iedereen is behulpzaam, dat verbaast mij en vind ik fijn. Ik wil eerst beter Nederlands gaan spreken, vervolgens wil ik graag mijn rijbewijs halen en gaan werken in de logistieke sector. Het praktijkboek heb ik al. Het is mijn droombaan.’
Matthijs: ‘Komen in een vreemd land waar je geen familie en vrienden hebt en de taal niet spreekt.. Ik kan het mij bijna niet voorstellen hoe lastig dat moet zijn. Als ik mij verplaats in vluchtelingen: hoe fijn is het een lokale vriend en afleiding te hebben. Iemand die je helpt je thuis te laten voelen, bekend maakt in de omgeving en je ook daadwerkelijk op een positieve manier laat ervaren dat nieuwe vriendschappen in Nederland – ondanks al die verschillende culturen – mogelijk zijn. Dit werkt drempelverlagend voor het aangaan van toekomstige vriendschappen. Ik ben mij ervan bewust dat ik uit een kansrijk nest kom. Het voelde als een verantwoordelijkheid iets terug toe doen voor mensen die minder kansrijk zijn. Inmiddels voelt het niet meer zo en ben ik het vooral heel leuk gaan vinden. Daarnaast kan ik mijn creativiteit er in kwijt, haalt het uit mijn comfortzone en verbeter ik mijn eigen communicatie en sociale vaardigheden. Zo helpen we elkaar.’

Toekomstplannen

Er staat nog veel op de planning. Zo heeft het prachtkoppel de intentie binnenkort een voetbalwedstrijd bij te wonen, een fotomuseum te bezoeken en ze willen voor elkaar gaan koken. ‘Uiteindelijk hoop ik voor Ali dat hij stap voor stap een groter netwerk gaat opbouwen. Misschien dat ik hem in de toekomst niet meer zo regelmatig zal zien, maar contact zullen we altijd blijven houden’, aldus Matthijs. 


Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie