Alles en iedereen knapt op bij Fix 'n Fiets
Dennis Terlouw, eigenaar van stichting DC Community Market (DCCM) legt uit hoe het in zijn werk gaat. Het initiatief is door de Rotterdamse Uitdaging tot stand gekomen. Woonbron en Woonstad doneren de fietsen, die bij stichting DCCM, een partijhandel en kringloopwinkel, worden opgeknapt. VluchtelingenWerk zorgt voor de statushouders die de fietsen repareren en oplappen. Dit wordt gedaan onder de naam Fix ’n Fiets.
Hoewel Terlouw vroeger best sceptisch was over vluchtelingen, hebben de jongens bij Fix ’n Fiets zijn verwachtingen overtroffen. ‘Je ziet dat ze echt hun best doen. Als het even rustig is gaan wij koffie drinken, maar de jongens pakken direct een boek uit hun tas en gaan Nederlands leren. Soms neemt er iemand een vriend mee en dan heb ik er direct weer een werknemer bij. Ze nemen echt zelf het initiatief. Wij leren ook veel van de jongens. Ze laten foto’s zien van hun thuisland Eritrea en vertellen verhalen over hoe ze geronseld worden voor het leger. Het is toch anders dan wat je op tv ziet. ‘
Introvert
De eerste werknemer bij Fix ’n Fiets is Dejen Gilamichael. Hij werkt sinds de start van het project in februari vrijwillig als fietsenmaker. Dejen is 28 jaar en is in 2015 uit Eritrea gevlucht. Hij geeft aan dat hij wel wat introvert is. Het enige waar ik mij over verbaas is dat hij het woord ‘introvert’ kent en hoe goed zijn Nederlands eigenlijk is.
Dejen is inderdaad een rustige jongen, maar wel één die al mijn vragen met een glimlach beantwoordt. Ik ben geïnteresseerd in wat hij nu allemaal doet en hoe hij kijkt naar de toekomst. ‘Momenteel ga ik naar school, niveau B1. Daarnaast heb ik 4 dagen per week een betaalde baan bij Smullers op het Centraal Station in Rotterdam. Twee dagen per week ben ik vrijwilliger bij VluchtelingenWerk als tolk en daarnaast kom ik elke vrijdag bij Fix ’n Fiets om fietsen op te knappen’.
Droombaan
Een agenda om ‘U’ tegen te zeggen dus. Allemaal voor een goed doel. Als alles goed gaat en zijn Nederlands op niveau is, gaat hij studeren voor kapper. Dat is zijn droombaan. Inmiddels heeft hij zich al aangemeld om één keer per week als vrijwilliger aan de slag te gaan bij een kapper. Ik weet niet waar hij de tijd vandaan haalt. Het enige wat ik kan opbrengen is respect.
Dejen is blij dat hij begin dit jaar is benaderd door Genc Gashi van VluchtelingenWerk Rotterdam Noord, om aan de slag te gaan bij Fix ’n Fiets. Het gaat niet zozeer om het werk zelf, maar vooral om het contact met Nederlanders die naar de kringloopwinkel komen. Hij vindt het vooral goed voor zijn ontwikkeling. Hij leert de taal sneller, maar nog belangrijker vindt hij zelf om de gebruiken van de Nederlanders eigen te maken. ‘Hij heeft er in ieder geval al één eigen gemaakt’ voegt Genc toe. Als ze bellen hangt Dejen op met 'Hoi Hoi'. ‘Echt een Rotterdammer’ zeggen we in koor.