Als er een kleine kans is, gaan we ervoor

Gemeenten & Professionals, 28 februari 2020
Leestijd, 2 min.
“Ik begeleid gezinsherenigingen van vluchtelingen. Een juridische vrijwilligersfunctie met een sterk sociaal aspect. Want het gaat om mensen die hun gezin weer willen zien, hun partner, hun kinderen,” vertelt Marten Kamphorst, sinds 2015 vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. De afgelopen jaren verdiepte hij zich stevig in de gezinsherenigingprocedure.
placeholder

Vaak vlucht één gezinslid naar Europa, omdat de vlucht te duur en te gevaarlijk is voor het hele gezin. Als een vluchteling een verblijfsvergunning krijgt, kan hij of zij een procedure starten om weer samen te zijn met partner en kinderen. Marten start deze procedure met hen op, helpt met het verzamelen van allerlei documenten en leest mee met de post van de IND en de advocaat. Ook neemt hij alle tijd om het hele proces uit te leggen.

“Het is prachtig als bijvoorbeeld een alleenstaande jonge moeder eindelijk haar kindje weer terugziet op Schiphol. Dat is echt heel bijzonder,” vertelt Marten. “Maar ik haal mijn voldoening niet alleen uit de geslaagde procedures, ik kan er ook voldoening uithalen als ik weet dat we er alles aan gedaan hebben.
Bij de eerste gesprekken, maak je al een inschatting, zit hier een kans in of niet? Als ik weet dat het echt kansloos is, dan vertel ik dat gelijk. Duidelijkheid is beter dan valse hoop. Als er ook maar een klein kansje is, dan gaan we het samen proberen. Na zo’n traject komt soms een afwijzende beslissing van de IND. Mensen zijn dan uiteraard teleurgesteld, verdrietig of boos.  Maar als ze steeds een realistisch verhaal hebben gehoord en begrijpen dat we samen alles uit de kast hebben gehaald, dan kunnen ze er vaak wel mee leven. Soms is dat het hoogst haalbare. ”