Gemeenten & Professionals, 23 september 2019

Arbeidscoach Tess speurt naar kansen voor statushouders

Tess van der Zee was eerder dit jaar vrijwilliger op Lesbos, het Griekse eiland waar heel veel vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden vast zitten. Dat raakte haar. ‘Ik kwam terug en besefte dat ik meer wilde doen. Maar dat ik daarvoor niet elke keer naar Griekenland hoef, aangezien er in Nederland ook veel te doen valt. Toen ben ik gaan googelen en kwam ik bij de functie als arbeidscoach van VluchtelingenWerk. Vanuit mijn reguliere werk heb ik redelijk wat sollicitatiegesprekken afgenomen. Met die ervaring hoop ik iets te kunnen betekenen.’
placeholder

Tess van der Zee is actief binnen het VIP-traject (Vluchtelingen Investeren in Participeren) dat VluchtelingenWerk sinds kort ook in Nissewaard uitvoert. In VIP begeleiden we statushouders richting een stageplek of baan. Tijdens het traject leren de statushouders in groepslessen van alles over de Nederlandse arbeidsmarkt, over hoe solliciteren hier gaat en hoe een cv er uit moet zien. Alle deelnemers worden daarnaast gekoppeld aan een arbeidscoach die helpt bij de verdere persoonlijke begeleiding.
VluchtelingenWerk Nissewaard is op zoek naar meer vrijwilligers die zich een paar uurtjes per week als arbeidscoach voor onze cliënten willen inzetten.

Simpel en praktisch

‘Belangrijkste in de begeleiding vind ik om het simpel en praktisch te houden. Waar liggen de interesses van de coachee en hoe kunnen we zorgen dat ze op dat vlak ervaring op hun CV krijgen? Om dat te creëren, kijk ik graag eerst naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in hun vakgebied. Bij onbetaald werk is het opeens veel minder erg als iemand minder goed Nederlands spreekt’, vertelt Tess.
Via vrijwilligerswerk kunnen, zo is de ervaring van Tess, nieuwkomers ervaring opdoen, een nieuw netwerk opbouwen en aan hun taal werken. Dat is nodig, op weg naar het einddoel: de betaalde baan. ‘Wat ik echt leuk vond om te zien, was dat een van mijn coachees die graag in de kinderopvang wil werken, na een week vrijwilligerswerk bij een kinderkamp in de zomer grote stappen maakte. Ze had zoveel nieuwe mensen ontmoet waar ze Nederlands mee kon oefenen. Haar sociale netwerk werd opeens zoveel groter. Dat kan werk voor iemand doen. Dat maakt dit vrijwilligerswerk voor mij zo leuk.’

Wie komt er helpen?

Het taalniveau is van wezenlijk belang voor de kansen op de arbeidsmarkt, blijkt ook uit het verhaal van Tess. VluchtelingenWerk Nissewaard is daarom niet alleen op zoek naar arbeidscoaches, maar ook naar taalcoaches en klassenassistenten. Daarnaast is er plek voor nieuwe maatschappelijk begeleiders, begeleiders huisvesting en een administratief medewerker.

Kijk hier hoe jij kunt helpen!