Gemeenten & Professionals, 6 december 2019

Badmeesters zijn dankbaar voor hun werk

De statushouders die slagen afmaken. In Damascus reden ze van zwembad naar zwembad. Firas (34) en Husam (28) Murad genoten van het badmeesters-bestaan in Syrië. Tot de burgeroorlog begon en de broers vluchtten naar Nederland. Nu wonen ze met veel plezier in Valburg en Elst, maar er mist nog iets. Ze willen graag weer als badmeester aan de slag.
placeholder

Een participatiecoach van VluchtelingenWerk Oost Nederland ondersteunde de broers in de gesprekken met de gemeente en het zwembad. Tijdens de gesprekken legt de coach de droom van de broers uit en verduidelijkt hij wat de broers willen. Het helpt want bij het zwembad mogen Firas en Husam al als vrijwilliger zwemles geven aan kinderen. Eerste stappen zijn al gezet.

Aan de waterkant staan Firas en Husam weer op zaterdagmiddag in zwembad De Helster in Elst. Ze woren bijgestaan door een Nederlandse badmeester. ,,Firas en Husam zijn uitstekende badmeesters en voldoen ruim aan de eisen die in Nederland worden gesteld,” zegt Irma Zegers van de Elster Zwem- en Poloclub. Maar de broers beschikken over Syrische badmeesterdiploma's die ongeldig zijn in Nederland. Om als badmeester aan de slag te gaan, moeten ze hun Nederlandse diploma’s halen. Daarvoor moeten ze beter Nederlands leren spreken.

Met die tweede stap zijn Firas en Husam bezig:  ,,We doen ons best en leren elke dag bij”, vertelt Husam. ,,De vaktaal zit er al wel in: schoolslag, rugslag, borstcrawl.” Ondertussen blijven ze als vrijwilliger zwemles geven en het doel is dat zij op termijn zelfstandig les kunnen geven wanneer ze de Nederlandse diploma’s hebben gehaald.

Het is ook dankbaar werk, zwemles geven, vinden de broers. “Ik zie de kinderen genieten en daar doe ik het voor.’’ Lange armen maken. Slagen afmaken. Zwemmen is zwemmen, daar zit geen verschil in tussen Syrië en Nederland vinden Firas en Husam. ,,Ik heb het werk echt gemist”, zegt Husam Murad.