Bakkie Doen: 'Om te laten zien dat we op elkaar lijken'
Wereldwijd zijn volgens eerder deze week door de VN bekend gemaakte cijfers ruim 70 miljoen mensen op de vlucht. In 2009 waren het er nog 43,3 miljoen, sindsdien nam dat aantal door tal van conflicten en oorlogen jaarlijks toe. Vluchten doe je niet zomaar, vertellen vluchtelingen die zich in Nederland vestigen steeds weer.
Heimwee
Sahar Hossini (25) vluchtte 9 jaar geleden met haar familie om politieke redenen uit Iran. ‘Ik kan om veiligheidsredenen niet te veel vertellen over mijn achtergrond, maar neem maar van mij aan dat we niet zomaar gevlucht zijn."
Ze mist haar land, haar familie en ouderlijk huis nog iedere dag: ‘Heel erg. De heimwee heeft een speciale plek in mijn hart gekregen. Ook al heb ik hier in Nederland nu heel veel aardige mensen en nieuwe vrienden om me heen: Het is nog steeds heel moeilijk.’
Sahar was één van de veertien vluchtelingen die donderdag op Rotterdam Centraal voorbijgangers koffie aanboden. Dat gebeurde rond de stationspiano, waar Obbay, Joshi en Nazir voor een achtergrondmuziekje zorgden.
Met onze actie Bakkie Doen - in samenwerkingen met NS en Connexxion - nodigden overal in het land vluchtelingen trein- en busreizigers uit voor een kopje koffie. Al roerend en nippend ontstonden de mooiste gesprekjes.
Geëmotioneerd
Sahar voerde er donderdag talloze. Vaak glimlachend, maar soms ook geëmotioneerd, als ze over Iran sprak. Soms ook heel serieus als een gespreksgenoot begon over de problemen die een groep asielzoekers rond azc Beverwaard veroorzaakt. ‘Mensen vinden het fijn te horen dat ik dat ook heel erg vind. Dat ik daar ook heel boos over ben.’
En waarom ze dat vandaag, samen met Diaa, Maryam, Sayedhamed, Emine, Sara, Pouria, Zeinab, Tahani, Mikhail, Saleh, Faris, Convoi en Rashad, vier uur lang met volle overgave doet? ‘Omdat het werkt. Omdat het belangrijk is dat mensen zien wie wij zijn. Als je een persoonlijk gesprek met elkaar voert, zul je zien dat we best op elkaar lijken. Dan ben ik niet een vreemde of een vluchteling, maar dan word ik een mens.’
Wat is de gedachte achter Bakkie Doen?
We merken dat vluchtelingen veel behoefte hebben aan contact met Nederlanders. Dat geeft hen een gevoel van erbij horen en mee mogen doen. Ook willen ze graag de Nederlandse taal oefenen. Aan de andere kant weten we uit onderzoek ook dat Nederlanders graag eens in contact komen met vluchtelingen. Voor veel Nederlanders zijn vluchtelingen ver weg, onbereikbaar en daardoor ontstaan soms ook onrealistische beelden. Contact en ontmoeting dragen eraan bij dat wederzijds begrip ontstaat en vooroordelen verdwijnen. Daarom gingen op Wereldvluchtelingendag vijftien van 'onze' vluchtelingen kopjes koffie uitdelen, kennismaken en gesprekjes aanknopen.
Zie hier de reportage van RTV Rijnmond.