Gemeenten & Professionals, 28 april 2020

Begeleiding tijdens de Corona crisis: Uit het oog, niet uit het hart.

Op een dag, het corona- crisis wordt gewoon een verhaal dat we onze kinderen voor het slapengaan vertellen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze dag zal zijn, is het nabij of heeft meer tijd nodig? Tot de tijd rijp is, tot deze moeilijke fase waarin we leven, gewoon een verhaal wordt, moeten we veel dingen doen.
placeholder

 

Deze dingen hebben ons leven veranderd, maar ze konden onze wil niet veranderen om elkaar te helpen.
Corona-maatregelen vereisen dat kinderen thuis blijven en huiswerk thuis moeten maken. Het was niet makkelijk voor iedereen om dat te doen. Vooral vluchtelingen- ouders die veel vragen hadden.
Voor hen is het niet altijd duidelijk wat het huiswerk inhoudt, hoe ze dit het beste kunnen uitleggen aan het kind en wat de maatregelen vanuit school zijn.
Dit door onder andere het niet helemaal bezitten van de Nederlandse taal of omdat het lastig is het naar hun eigen taal te vertalen.
Het was heel belangrijk voor school om het gemakkelijker te maken, maar daarvoor is een geschikte partner nodig; het is VluchtelingenWerk dat ondersteuning heeft geboden vanuit de eerste dag.
VluchtelingenWerk getroostte zich inspanningen om de brug te zijn tussen de school en de ouders.
Aan de ene kant helpt zij (VluchtelingenWerk) de school om haar taak te realiseren, aan de andere kant helpt zij de ouders om de crisis boven te komen.

De ouders kunnen hun vragen omtrent het huiswerk bij VluchtelingenWerk neerleggen en zij proberen hen daar zo goed mogelijk bij te ondersteunen, door het bijvoorbeeld uit te leggen via een video of spraakmemo. Ook kan VluchtelingenWerk het eventueel laten vertalen.
Ondersteuning geldt niet alleen voor het huiswerk; VluchtelingenWerk hielp de school om haar maatregelen te verduidelijken.

De afgelopen weken zijn druk geweest; Videobellen met kinderen, contact met school, regelen van laptops en scholen in contact brengen met de kinderen.

Afstand houden, geen fysiek contact , dat belemmert VluchtelingenWerk niet om hulp te geven, om naast de ouders te zijn.
VluchtelingenWerk heeft met elke stap van het werk gezegd tegen de ouders: jullie zijn niet alleen, de afstand tussen ons betekent nooit dat we niet begrijpen wat jullie je voelen.
Zo creëert VluchtelingenWerk haar verhaal om na de Corona-crisis te vertellen,volgens haar: uit het oog, niet uit het hart.

Petra Naser Eddin (Syrische journaliste) en vrijwilliger in Reusel