Gemeenten & Professionals, 23 maart 2015

Bied vluchtelingen een veilige haven

Zondagavond pleitte VVD Tweede Kamerlid Azmani ervoor om de grenzen van Europa te sluiten voor vluchtelingen. VluchtelingenWerk vindt dit plan onwenselijk. “Mensen ontvluchten bijvoorbeeld de oorlog in Syrië en hebben bescherming nodig. Geen enkel land mag voor hen de deur dichtgooien', aldus Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

De regio
De meeste vluchtelingen worden opgevangen door buurlanden. Zo verblijft 97 procent van de Syrische vluchtelingen in landen als Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. Slechts 3 procent zoekt bescherming in Europa. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle vluchtelingenkampen in de regio. Dit is een uitzichtloze situatie. Een deel van de vluchtelingen zal er altijd voor blijven kiezen om verder te vluchten om bescherming te zoeken. Omdat er amper manieren zijn om toegang tot Europa te krijgen, voelen zij zich genoodzaakt om bijvoorbeeld enorme risicovolle overtochten te maken over de Middellandse zee en exorbitante bedragen aan mensensmokkelaars te betalen.

De oplossing
De enige manier om verdrinkingen te voorkomen is andere manieren bieden om die broodnodige bescherming te geven. Zoals meer hervestiging van vluchtelingen uit de vluchtelingenkampen, het verstrekken van humanitaire visa zodat mensen op een legale manier kunnen komen of uitgebreide gezinshereniging ('familiehereniging'). Ook zou hetzoek – en reddingsprogramma op de Middellandse zee weer moeten worden uitgebreid.
Deze maatregelen kunnen en moeten snel genomen worden en dat kan alleen op Europese schaal. En op langere termijn moet er in Europa een eerlijkere verdeling komen van asielzoekers.

Veilige haven
Mensen moeten altijd ergens een veilige haven hebben. De landen in de regio doen al ontzettend veel, maar er zitten grenzen aan wat zij kunnen. Alle Europese landen hebben na de Tweede Wereldoorlog met elkaar afgesproken dat er altijd ruimte voor bescherming moet zijn voor hen die dat nodig hebben. De vluchtelingenverdragen zijn er niet voor niets. Het is onacceptabel dat Europa of Nederland de grenzen zou sluiten en geen mogelijkheden voor bescherming meer zou bieden."