Gemeenten & Professionals, 20 juni 2018

Bij Time4You zijn azc-kinderen gewoon 'gewone' kinderen

Meer dan twintig kinderen zitten rond tafels, rennen door de gangen, vlechten het haar van de ‘juffen’, donderjagen, klieren, lachen en gieren. Of knutselen ontspannen, ingespannen. Gewone kinderen.
placeholder

Veel van deze kinderen (van 8 tot 12 jaar) wonen hun hele leven al in een azc. Sommigen verhuisden in een paar jaar tijd al veertien keer. Van azc naar azc. Het zijn gewone kinderen, in een ongewoon leven. Ze groeien op in een ongezonde situatie, vol spanning. Zonder al te veel plek zichzelf te zijn, even alleen te zijn. Kind te zijn.

Vandaag wel. Op maandagmiddag is het in azc Katwijk tijd voor Time4You. Het project richt zich op de empowerment van kinderen in de centrale opvang. Tijdens Time4You wordt er een veilige omgeving gecreëerd waarin kinderen - als zij daarvoor kiezen, hun verhaal kunnen doen. Dat kan gaan over leuke dingen die hen bezighouden, maar ook om vragen of zelfs problemen waarmee ze rondlopen. Time4You heeft dus ook een signalerende functie.
Maar Time4You draait natuurlijk ook om plezier. Met spel, creatieve activiteiten en verschillende thema's worden de kinderen uitgedaagd en geprikkeld.

Hartjes

Aya (9) is sinds de start van Time4You in Katwijk, in februari 2017, één van de vaste bezoekers. ‘Ze was in het begin hyper en heel agressief. Er zat zoveel boosheid in dit meisje’, zegt ‘knutseljuf’ Manon die als vrijwilliger bij het project betrokken is. ‘Het heeft een jaar geduurd voordat ze ons wat ging vertrouwen en tot rust kwam’. Vandaag schildert Aya het ene hartje na het andere.
Die woede en onrust… ‘Juf’ Rosa begrijpt het wel. ‘Na elke verhuizing moeten ze weer hun plekje vinden. En soms lijkt het zelfs alsof ze letterlijk voor dat plekje moeten vechten. Dan staan ze als bokken tegenover elkaar.’

Dromenvangers

Rosa is leerkracht op een basisschool in Rijswijk. Daar kan ze binnenkort meer dagen aan het werk. Maar de maandagmiddag houdt ze het liefst vrij. ‘We waren eerst ook op woensdag open, maar om dat draaiende te houden, zijn we helaas met te weinig vrijwilligers. Deze kinderen kijken echt de hele week uit naar Time4You. Het is een beetje vastigheid in een onzeker leven. Dat gun ik hen. Daarvoor hou ik graag mijn maandag vrij.’
Er worden vandaag dromenvangers geknutseld. Niet voor niets, want dat is een mooie aanleiding de kinderen over hun dromen te bevragen. In die vertrouwde sfeer, met persoonlijke aandacht, beginnen kinderen ineens te vertellen. En soms de meest heftige dingen. Meer nachtmerries dan dromen dus.

Moonwalk

Uchiralt (8) heeft wel een mooie droom. Ze wil Michael Jackson worden, zegt ze, de ogen half verstopt onder een roze hoed die het hele knutseluurtje op blijft. Heel schuchter volgt een ultra korte demonstratie van de moonwalk. Dan duikt ze weer verder weg in haar hoed, achter haar prachtige tekening van de ooievaar die binnenkort bij het gezin uit Mongolië op bezoek komt. ‘Ik krijg een broertje’, fluistert ze.
‘Het is wat betreft knutselspulletjes roeien met de riemen die we hebben’, zegt Manon. Veel geld is er niet beschikbaar, de materialen worden door de vrijwilligers vaak zelf aangeschaft, op eigen kosten. ‘Maar lege wc-rollen, oude kwasten, blokjes afvalhout… Het mooiste is: deze kinderen zijn overal blij mee.’
Het knutseluurtje is voorbij. Gewone kinderen slenteren straks terug naar hun ongewone huis, een hok waar hele gezinnen op elkaars lip zitten. Gewone kinderen die natuurlijk niet echt helpen met opruimen. Maar verder spelen, zo lang dat kan. Tot de juf zegt: ‘En nu is het genoeg! Tot volgende week.’

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie