Gemeenten & Professionals, 6 april 2017

Bijzonder concert voor vluchtelingenkinderen en andere Almelose leerlingen

Muziek is een universele taal, iedereen verstaat haar. Kinderen die in Twente geboren en getogen zijn én kinderen wiens wiegje in Aleppo, Kirkoek of Asmara stond, ontmoeten elkaar in muziek. Dat bevordert integratie. 4 april gaf het Studenten Harmonie Orkest Twente (SHOT) een interactief kinderconcert voor kinderen van reguliere Almelose basisscholen en van de taalbasisscholen het Palet (Almelo) en de Horizon (Hengelo). Zo'n 500 kinderen klappen, zingen en bewegen mee in het Almelose Theaterhotel.
placeholder

 

Landelijk project

 

In Nederland groeien duizenden kinderen van asielzoekers en vluchtelingen op. Deze kinderen komen vaak uit een heftige situatie in hun land van herkomst en hebben veel meegemaakt. Met het project Eigen-Wijs biedt VluchtelingenWerk Nederland deze kinderen o.a. muzieklessen aan, zodat ze hun moeilijkheden even kunnen vergeten. Middels deze muzieklessen werken kinderen toe naar een groots slotconcert op 15 juni in muziekgebouw Enschede, samen met het Orkest van het Oosten. Kinderen van AZC-scholen uit het hele land komen dan naar Enschede toe om mee te doen aan het nieuwe meedoe-concert Broer.

Regionaal concert Twente

Maar eerst konden we genoieten van een regionaal concert in Almelo, mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van het Theaterhotel (dank!). Hier wordt alvast een stukje van Broer geoefend, maar SHOT heeft ook een speciaal interactief kinderrepertoire ingestudeerd. Voorzitter Karina Boekhoudt vertelt waarom zij belangeloos meedoen: "Voor SHOT is het fantastisch om kinderen te laten genieten van muziek. Als muzikanten, zelfs als amateurs, kunnen we op deze manier zoveel voor de maatschappij beteken."

Op het Palet volgen kinderen van AZC's Almelo en Azelo en kinderen van statushouders basisonderwijs. “Het oefenen was al een feest op zich,” vertelt Inge Bulters, directeur van het Palet. “De muziek maakt de kinderen zichtbaar vrolijk. Ze vinden het spannend, maar tegelijkertijd zijn ze ook heel erg trots! Trots om aan Nederlandse kinderen te laten zien wat zij kunnen.”

 

Fotografie: Carleen van de Anker