Gemeenten & Professionals, 9 november 2021

Bodegravers melden zich enthousiast aan om jonge asielzoekers te helpen

Onlangs werd teamleider Marieke Apperloo van VluchtelingenWerk Bodegraven geïnterviewd door de lokale omroep van Bodegraven, omdat het COA zo'n veertig alleenreizende minderjarige vluchtelingen in een hotel te Bodegraven heeft geplaatst. Hier zijn heel veel positieve reacties van lokale inwoners op gekomen en daarom zocht omroep BR6 VluchtelingenWerk Bodegraven op, om eens een 'ander' verhaal te laten horen.  
placeholder

Jonge, kwetsbare en alleenreizende asielzoekers

De jongeren hebben een tijdelijk onderkomen gekregen in Hotel GR8 te Bodegraven. Deze jongeren zijn in hun eentje gevlucht, uit Syrië en Algerije en tussen de 14-17 jaar jong. Normaal worden zij in Ter Apel opgevangen, maar daar is geen plek meer. Er is veel op het nieuws te zien over de schamele opvangplekken die soms geboden worden (kinderen die op de grond moeten slapen), maar dit is een voorbeeld van hoe mooi het ook kan. VluchtelingenWerk Bodegraven helpt doorgaans voornamelijk vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen. Er kwamen nu echter zoveel aanmeldingen binnen van mensen die deze jongeren wilden helpen, dat besloten werd te helpen het aanbod te coördineren.

Bodegravers willen helpen

De Bodegravense Erna Beukens wilde meteen de handen uit de mouwen te steken als vrijwilliger en nam de rol van vrijwilligerscoördinator op zich: 'Als ik bedenk wat deze jongeren mee hebben gemaakt, kan ik niet anders dan helpen.' En met haar zo'n 50 andere Bodegravers die zich hebben aangemeld. En waar is vooral behoefte aan? Aanbod van activiteiten: lekker een balletje trappen, fietsles, schilderen of de taal leren. En: kleding. De meeste jongeren hebben nul, komma nul, en lopen vaak nog in hun vluchtkleding. Wil je ook helpen? Meld je aan via www.bodegravenhelpt.nl

Bekijk hier het hele interview met Marieke Apperloo en Erna Beukens: