Gemeenten & Professionals, 1 juli 2019

Boeiende gesprekjes en mooie bezoekjes

Op Wereldvluchtelingendag hield VluchtelingenWerk Schouwen-Duiveland een open dag. In totaal ontvingen we ongeveer 25 geïnteresseerde bezoekers.
placeholder

In de ochtend vertelde onze Eritrese vrijwilliger Tsegezeab het verhaal over zijn leven in en vlucht uit Eritrea aan onze netwerkpartners. Daarna werden er bakkies geschonken en door Edi uit Afghanistan, Senait en Gebreab uit Eritrea, Musa uit Uganda en Dakel en Shakir uit Irak. Zij deelden hun verhaal onder andere met de wethouder en beleidsmedewerkers participatie van de gemeente Schouwen-Duiveland. Vrijwilligsters Ellie en Walaa vertelden wat hun werk inhoudt en de bezoekers namen een kijkje bij het spreekuur juridische en maatschappelijke begeleiding.

Bakkie doen

In de middag gingen Musa en Shakir en stagiaires Hannelore en Roxanne op pad met de koffierugzak in het centrum van Zierikzee. Ze deelden bakjes koffie uit en hadden leuke gesprekjes met voorbijgangers. Twee gemeenteraadsleden gingen op bezoek bij de gastvrije Syrische familie Al Amer in Brouwershaven en medewerkers van Maatschappelijk werk bij de Irakese familie Dakel in Zierikzee. Uit de mooie verhalen van de beide families kwam de liefde voor en heimwee naar hun land van herkomst sterk naar voren. Er kwamen foto's en heerlijke Syrische en Irakes drankjes en hapjes op tafel.
Bij de Syrische familie Al Amer ontstond een geanimeerd gesprek over het verbouwen van gewassen en werd het idee geboren om op zoek te gaan naar een volkstuintje in de buurt van Brouwershaven. Familie Dakel liet indrukwekkende foto's zien van een getroffen Irak en sprak over hun toekomst in Nederland.

De PZC maakte over de open dag bij VluchtelingenWerk Schouwen-Duiveland een leuk filmpje: https://www.pzc.nl/video/bakkie-doen-met-vluchtelingen-in-zierikzee~p87086