Gemeenten & Professionals, 7 maart 2017

Bollengemeenten maken werk van participatieverklaring

Negentien nieuwkomers uit Syrië ondertekenden in het bijzijn van de wethouders van Hillegom, Noordwijk en Noordwijkerhout en Mirjam Huisman, directeur-bestuurder van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland, hun participatieverklaring.
placeholder

Mirjam Huisman is erg blij dat de Bollenstreekgemeenten zo voortvarend aan de slag zijn gegaan met het traject: 'Het is vandaag voor iedere betrokkene een belangrijke gebeurtenis. Ik hoop dat hun verantwoordelijkheid nemen en de gastvrijheid van de gemeenten hoog in het vaandel blijft staan. Want wat hebben de deelnemers hartstochtelijk geoefend met stoplichten, waarden en normen, gezondheidszorg, vrijwilligerswerk en verkeer.'

Samen een mooie samenleving maken

De Hillegomse wethouder Annechien Snuif heeft de nieuwkomers van harte welkom geheten in hun nieuwe woonomgeving. 'Ik hoop dat jullie echt onderdeel van onze dorpen gaan uitmaken. Jullie hebben geleerd over vrijheid, gelijkheid en deelnemen. Zo wil je als samenleving ook zijn. Het gaat over geven aan elkaar en eigenlijk zou elke Nederlander mee moeten doen en de verklaring ondertekenen.' De wethouders van Noordwijkerhout en Noordwijk, Bert Gotink en Marie José Fles, zijn vol bewondering. 'Jullie hebben de moed gehad en kans gezien om naar Nederland toe te komen. Het allerbelangrijkste is nu om vooral samen een mooie samenleving te maken.'

Traject gaat verder met vrijwilligerswerk

Het traject is ontwikkeld door VluchtelingenWerk en de lessen bestrijken een breed scala aan onderwerpen. Zo is er les over verkeersborden, maar ook over meer abstracte begrippen zoals de grondwet en verdraagzaamheid. Daarin wordt bijvoorbeeld besproken dat het homohuwelijk is toegestaan. Aan het einde van het traject gaan alle deelnemers vrijwilligerswerk doen. De twee groepen in de Bollenstreek hielpen bij SterkSaam, een zorgboerderij in Lisse en bij Reuring, een maatschappelijk initiatief in Noordwijk.

'Klein land met een groot hart'

De Syriërs bedankten iedereen voor hun gastvrijheid en het warme gevoel. 'Jullie zijn een klein land met een groot hart. We hebben alles achtergelaten en doen ons best om in ons nieuw land het beste ervan te maken.' Het hele traject besloeg acht bijeenkomsten en een feestelijke afsluiting. Inmiddels zijn er nieuwe groepen gestart met de lessen in het participatieverklaringstraject.