Gemeenten & Professionals, 13 augustus 2018

Collages over vluchtelingen (expositie) bij Espresso Dates

De vluchtelingenproblematiek ligt taalcoach Ien Broere na aan het hart. Toen zij na haar pensionering begon met het maken van collages, was een onderwerp dan ook snel gekozen. Van juli tot en met september exposeert de vrijwilligster van VluchtelingenWerk Rotterdam haar speciale reeks van zes collages met als onderwerp ‘vluchtelingen’ bij koffiebar Espresso Dates in de wijk Middelland.
placeholder

De collages van Ien hebben veel zeggingskracht en tonen soms treffend de tegenstelling tussen het aangename leven in het vredige Westen en de barre omstandigheden waarin veel vluchtelingen verkeren. Zoals de collage die op het eerste gezicht een vrolijk plaatje laat zien: een zonovergoten strand met een figuurtje onder een parasol, een vader met kind in de zee en een palmboom. Tot je oog naar rechts afdwaalt, waar een compleet andere wereld is afgebeeld: wanhopige mensen wadend door het water, een bombardementsvliegtuig boven een vergruisde, grijze wereld, donkere wolken die zich samenpakken.

Kleine moeite, groot verschil

De voormalige onderwijzeres is geen onbekende op vluchtelingengebied, want sinds een aantal jaar is ze taalcoach bij VluchtelingenWerk. Daardoor merkte ze wat een wereld van verschil ze kan maken. ‘Als we allemaal ons steentje bijdragen kan dat veel schelen’, zegt ze zelf. ‘Al drink je maar een kopje koffie met iemand, of maak je een praatje. Vaak ben je het enige contact dat ze in Nederland hebben.’

Expositie

Eind vorig jaar stuurde Ien foto’s van haar collages naar de redactie van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland, die er op de website over berichtte. Ze vindt het fijn dat daaruit het huidige interview is voortgekomen. Ien praat graag over haar collages en laat ze ook graag aan publiek zien. De expositie bij Espresso Dates is een eerste stap. Ze hoopt dat er meer volgen en is inmiddels naarstig op zoek naar een volgende geschikte ruimte.

Te koop voor het goede doel

De tentoongestelde collages zijn er niet alleen om naar te kijken; ze zijn ook te koop. Elke collage kost 200 euro, maar ook daarin schuilt een diepere gedachte. Driekwart van dat bedrag zal namelijk ten goede komen aan een kinderproject, zoals vakanties of muzieklessen, dan wel aan een telefonische hulplijn voor kinderen van vluchtelingen. Een mooi gebaar van Ien Broere!

contact: ien_broere@hotmail.com

Espresso Dates
Middellandplein 21B
Openingstijden:  maandag t/m zaterdag van 9.00-18.00 uur
zondag van 12.00-18.00 uur