De eerste hervestigers in Roermond dromen over hun toekomst in Nederland
Petra heeft het gezin een jaar geleden voor het eerst ontmoet, toen zij in Roermond kwamen wonen. Het afgelopen jaar heeft ze de familie begeleid en ze geprobeerd te helpen bij hun aankomst in de gemeente. Dat ging niet zonder slag of stoot. “De gemeente was onbekend met wat het betekent om hervestigers te plaatsen en we zijn tegen ontelbare muren aangebotst." Ondanks alles bleef de familie optimistisch, en vrijwilligster Petra heeft haar uiterste best gedaan om ervoor te zorgen dat de familileden zich welkom voelden.
Een uitdaging gaat de familie Alkhlaif niet uit de weg
Het gezin is in het afgelopen jaar flink wat keren uitgedaagd en er kwam veel op hen af toen ze in de gemeente kwamen wonen. Ze kregen te maken met ingewikkelde Nederlandse wetgevingen en ze begonnen met het volgen van Nederlandse les. Het leren van de Nederlandse taal blijkt best lastig. De kinderen gaan naar een Nederlandse school, zij pakken het erg snel op. De ouders gaan drie dagdelen per week naar Nederlandse les, zodat ook zij de taal zo snel mogelijk onder de knie krijgen. Daarnaast gaat vader Walid drie dagdelen per week naar een groot tuincentrum, waar hij werkt als vrijwilliger. Daar leert hij in praktijk de Nederlandse taal spreken. De vrijwilligers van VluchtelingenWerk Nederland in de gemeente Roermond staan gezinnen bij in de eerste periode en helpen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.
Een budgetcoach is van grote waarde
Bij hun aankomst in de gemeente had de familie Alkhlaif geen geld. Met de hulp van een coach van Budgetbeheer hebben ze samen een plan opgesteld en stapsgewijs een financiële reserve kunnen opbouwen. Verder kende de familie bij aankomst in Roermond niemand in de buurt, maar ondertussen hebben ze goed contact met veel buurtbewoners. Ook dit is belangrijk voor hun integratieproces. Doordat ze een netwerk opbouwen in de buurt, voelen ze zich steeds meer thuis. De familie doet er alles aan om te integreren in de Nederlandse samenleving.
Vrijwilligers zijn van groot belang
De ondersteuning van vrijwilliger Petra was van onschatbare waarde voor de familie. Hoewel ze het liefst alles zelf wilden regelen, was dit soms moeilijk vanwege de taalbarrière. Petra hielp de familie bij het maken van afspraken met instanties en het verwerken van hun administratie. De communicatie tussen Petra en de familie verliep altijd via tolk Basil die vloeiend Arabisch spreekt. Zonder de hulp van Basil zou communicatie tussen Petra en de familie onmogelijk zijn geweest. Hij speelde een cruciale rol bij gesprekken met artsen en bij het maken van afspraken met de gemeente.
Dromen over een toekomst in Nederland
In Syrië had de familie Alkhlaif een klein boerenbedrijf met onder andere olijfbomen. Ze hebben op dit moment in Nederland een kleine tuin, die er prachtig uitziet. Ze verbouwen er diverse soorten groenten zoals: spinazie, tomaten, bonen, basilicum en wortelen. De familie droomt van een eigen boerderij in Nederland, waar ze nog veel meer groenten kunnen verbouwen.
Hulp bieden?
De familie Alkhlaif hoopt dat er meer vrijwilligers zoals Petra en Basil bijkomen, om ook andere gezinnen op weg te helpen in de gemeente waar zij gaan wonen.