Gemeenten & Professionals, 19 februari 2015

'De hele wereld komt aan mijn bureau'

Aan de rand van Wageningen, vlakbij Bennekom en Renkum ligt een prachtig gebouw verscholen in de bossen. De mensen die er rondlopen op hun slippers en in oude kleren, lijken er wat misplaatst. Een paar weken ervoor zaten veel van hen nog als vluchteling in Libanon of Turkije, of in een bootje op zee. Dingena Donner vertelt over de bijzondere wereld van de ProcesOpvangLocatie (POL) in Wageningen. Vier jaar geleden kwam ze langs om te praten over vrijwiligerswerk voor VluchtelingenWerk en sindsdien is ze er wekelijks te vinden.
placeholder

'De hele wereld komt aan mijn bureau', vertelt ze enthousiast, 'veel Syriërs natuurlijk, maar ook Oeigoeren, Tibetanen, Irakezen, Somaliërs et cetera.' Wanneer asielzoekers in Nederland arriveren, melden ze zich in Ter Apel voor de eerste formaliteiten. Vanaf daar worden ze in een POL geplaatst en bereiden ze zich voor op de asielprocedure van de IND. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk gaan daarover met ze in gesprek.

'Het is heel dankbaar werk,' vervolgt Dingena, 'je bent vaak de eerste persoon in Nederland aan wie ze hun verhaal kwijt kunnen. Ze weten totaal niet wat ze te wachten staat en je helpt ze om de dingen op een rijtje te zetten.' Op een POL geven de vrijwilligers kortdurende begeleiding en spreken de meeste vluchtelingen maar één of twee keer. Daarna worden de asielzoekers overgeplaatst naar een andere plek.

Dingena vindt die snelle begeleiding juist prettig. 'Per dag heb ik zo'n vier tot zes gesprekken, met mensen uit allerlei landen en met allerlei verhalen. De afwisseling en het directe contact maken dit werk zo interessant. De verhalen zijn soms heftig, dus een beetje eelt op de ziel is wel nodig. Ik hoor nog steeds verhalen die me aangrijpen, over oorlog natuurlijk, maar ook vrouwen die vertellen over verkrachtingen en mensenhandel.' Gelukkig is dat niet het enige, aldus Dingena, 'zo komt het voor dat je mensen die elkaar jarenlang niet gezien hebben, snel weer met elkaar in contact kunt brengen, dat zijn prachtige momenten.'

'Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid,' vertelt Dingena, 'je loopt eerst een paar keer mee met een ervaren vrijwilliger. Ook krijg je een uitgebreide inhoudelijke training en een training op vaardigheden, zoals gesprekstechnieken. En je kunt altijd terecht bij de leidinggevenden op de POl.'

VluchtelingenWerk zoekt nieuwe vrijwilligers voor de kortdurende begeleiding in de POL en ook voor de maatschappelijke begeleiding in de gemeente. Zie www.vwon.nl of bel naar 0317- 410190.