Gemeenten & Professionals, 29 augustus 2013

De taal leren op een zorgboerderij

In de gemeente Neerijnen start een bijzonder project: een groep Birmese vluchtelingen gaat een half jaar lang, twee dagen per week, vrijwilligerswerk doen op zorgboerderij de Heidewaard. Ze gaan bijvoorbeeld tuinieren in de moestuin, eieren sorteren en inpakken. Doel daarvan is de taal te leren en mensen te leren kennen. Taalvrijwilligers ondersteunen hen tijdens het vrijwilligerswerk.

Tijdens het werk oefenen de vluchtelingen op een speelse manier de Nederlands taal. Het werken op de zorgboerderij geeft veel aanknopingspunten om taal te oefenen. Het sterke punt van deze taalondersteuning is dat de deelnemers in hun eigen tempo de taal kunnen leren.
“ Dit project is een mooie kans”, zegt Saskia Klijn van VluchtelingenWerk Oost Nederland. “De vluchtelingen zitten wel op taalcursus, maar het meeste leer je toch van gesprekken. Daarvoor zoeken we altijd taalmaatjes.”
Dit project komt tot stand met subsidie van het Europees Vluchtelingen Fonds. In het project wordt samengewerkt met Steunpunt Vrijwilligerswerk Welzijn Neerijnen en de gemeente Neerijnen.
Vrijdag 30 augustus 2013 geeft wethouder Krook het startschot voor het project Groen Ontmoet op Zorgboererij De Heidewaard in Waardenburg.