Gemeenten & Professionals, 1 oktober 2018

De werkzaamheden van juridisch stagiair Jelte

Jelte de Jong wilde niet alleen maar vóór mensen maar juist mét mensen aan het werk. Daarom is hij nu stagiair Juridisch bij VluchtelingenWerk in Hardenberg vanuit de opleiding HBO-Rechten. Jelte is op het spreekuur aanwezig om vragen van cliënten te beantwoorden. Hij spreekt mensen met uiteenlopende problemen. Jelte vertelt dat het meestal gaat om hele simpele dingen. Wat hij dan doet is doorverwijzen of samen bellen naar bijvoorbeeld de belastingdienst. Zo heeft Jelte  iemand geholpen met het aanvragen van een verblijfsvergunning voor een pasgeboren baby. Maar hij deelt meer over zijn eerste ervaringen op stage.
placeholder

Jelte: ‘Er kwam iemand op het spreekuur met de uitslag van de rechtbank over gezinshereniging. Deze mevrouw wilde haar pleegdochter naar Nederland halen en vroeg zich af of ze in hoger beroep kon gaan tegen de uitspraak. Ik moest helaas een slechtnieuwsgesprek met haar voeren omdat er onvoldoende bewijslast was in haar zaak. Ze moest huilen en ik vond het heel zielig, maar aan de andere kant is dit gewoon mijn werk. Juridische mensen heb je alleen nodig als er problemen zijn, denk ik dan.’

Bewijslast

Ook heeft Jelte samen met een collega een dossier voor een Somalische mevrouw uitgewerkt. De vrouw is alleenstaand, haar man is overleden. Voor de Nederlandse overheid is dit nog niet bewezen. Het is belangrijk dat er documentatie uit het thuisland komt dat als bewijs kan dienen. Jelte heeft de taak mensen aan te zetten tot het verzamelen van die bewijslast. Als de documentatie er is kan er een asielaanvraag beginnen op basis van de nieuwe feiten. Eigenlijk is het dus Jeltes taak om het voorwerk voor de advocaat te doen, vertelt hij.

Taalbarrière

Jelte probeert problemen op te lossen, of daarbij te ondersteunen. Meestal gaat het om het aanvragen van een verblijfsvergunning, hulp bij Belastingdienstzaken of het maken van een vluchtverhaalanalyse. Wat er lastig is in deze stage? Jelte: ‘De taalbarrière, als de client jou niet snapt en jij hem niet. Laatst kwam er een client die zei dat zijn internet gestopt moest worden, dus toen heb ik het opgezegd. Vervolgens bleek dat het internet gewoon kapot was. Gelukkig kon ik het nog annuleren.’

Verhaal

Jelte is deze stage ook begonnen om ‘vooroordelen uit te sluiten’. In de media komen nogal wat vooroordelen terug, Jelte wil in de praktijk ontdekken hoe het echt gaat. Wie weet wat voor verhaal Jelte aan het einde van zijn stage aan zijn omgeving gaat vertellen.