Gemeenten & Professionals, 30 april 2019

Deelnemers cursus 'omgaan met jouw geld' in Uden geslaagd!

Voor vier deelnemers was de cursus ‘omgaan met jouw geld’ vanuit Eurowijzer 3 bij Vluchtelingenwerk Uden weer een succes: ze hebben alle vier een certificaat ontvangen. Op drie woensdagochtenden hebben Robin Roos Engelbert (stagiaire) en Johan de Kievit (budgetcoach) hen de fijne keepjes van het beheren van de eigen portemonnee geleerd.
placeholder

Praten over koetjes en kalfjes en het weer gaat de meeste cliënten wel goed af, maar praten over geld en toeslagen kan lastig zijn. Daarom waren we heel blij dat Hintsa als tolk hielp. Hij spreekt heel goed Nederlands én Tigrinya. Zonder tolk is een dergelijke cursus niet te doen!

Op de eerste sessie is samen met de deelnemers een globaal budgetplan opgesteld. Wat zijn je inkomsten, wat zijn je vaste lasten en wat hou je elke maand over voor variabele lasten als de boodschappen, kleding, reizen en dergelijke.

Op de tweede dag hebben alle cursisten een eigen budgetplan gemaakt op basis van hun eigen financiële situatie. En dat lukte heel goed. Alle bedragen van uitkering, huur- en zorgtoeslag en dergelijke wisten ze uit hun hoofd, tot twee cijfers achter de komma. Het doel van deze exercitie was om inzicht te verkrijgen in wat ze per maand vrij te besteden hadden. Het is zo ontzettend belangrijk dat er voldoende geld wordt gereserveerd voor alle vaste lasten, want één of twee keer de huur niet kunnen betalen kan leiden tot grote problemen.

Robin Roos heeft met de cursisten ook het nut en de noodzaak van verzekeringen doorgenomen. Ze heeft onder andere uitgelegd dat ook al heb je een zorgverzekering, je toch een deel eigen risico moet betalen voor bijvoorbeeld een bezoek aan het ziekenhuis. En Auke Prinsen, toeslagen contactpersoon vanuit VluchtelingenWerk Uden, heeft vanalles verteld over toeslagen en uitgelegd dat iedere wijziging in je gezinssamenstelling of je inkomen kan leiden tot een verlaging of verhoging van één of meerdere toeslagen.

Dag drie werd gestart met een korte quiz met vragen uit Eurowijzer. Er waren geen prijzen te verdienen, het ging om de eer. Maar het was ook een toets om te zien wat de cursisten nu echt hadden opgestoken van deze cursus. Bijna alle 16 vragen werden goed beantwoord. Robin Roos en Saskia van Heumen waren blij dat iedereen geslaagd was. Daarom kregen alle deelnemers een certificaat.

Als u meer wilt weten over deze cursus, neem dan contact op met Saskia van Heumen, teamleider VluchtelingenWerk Uden of met Johan de Kievit, KIWA-gecertificeerd budgetcoach VluchtelingenWerk Uden.