Gemeenten & Professionals, 17 maart 2020

Diepe buiging voor creatieve vrijwilligers

Zondag hoorde teamleider Rhimou Bouchrit van Taalcentrum Vlaardingen dat de lessen stopgezet moesten worden, de locatie ging op slot. Nog geen 36 uur later wordt er alweer lesgegeven. Individueel. Via de computer.
placeholder

‘Ik ben trots op Sandy en alle andere taalvrijwilligers van het Taalcentrum! Ze laten zien dat ze, ondanks de moeilijke tijden, met evenveel enthousiasme en betrokkenheid zich blijven inzetten voor onze organisatie en doelgroep', aldus de méér dan trotse teamleider.

Digitaal onderwijs

Rhimou kreeg zondag een telefoontje van regiomanager Angela van der Lans om uit te zoeken of het uitvallen van  groepslessen ondervangen kon worden met digitaal onderwijs. Rhimou: ‘Ik had mijn twijfels: is de doelgroep digitaalvaardig genoeg om onlinelessen te volgen? Beschikken mijn cursisten allemaal over een computer? Hoe zal ik mijn vrijwilligers voorzien van de gegevens van hun cursisten?’
Maandagochtend informeerde Rhimou al haar vrijwilligers, ze vroeg hen mee te denken over oplossingen, wees hen op wat tips en links op NT2-websites.

Alweer aan de slag

Dinsdagochtend kreeg de teamleider een bericht via whatsapp van vrijwilliger (docente- in- opleiding) Sandy Kalloe. De virtuele les was al begonnen, de eerste cursisten waren alweer aan het werk. Nieuwsgierig keek Rhimou naar wat er in allerijl, super creatief en megalief in elkaar was gezet. ‘Sandy stuurde me een screenshot van haar les. Het ziet er keurig uit. Goed voorbereid, duidelijke opdrachten, heldere instructies aangevuld met links naar YouTube filmpjes met extra uitleg van de opdracht. Wat een betrokkenheid en professionaliteit', aldus Rhimou die belooft dat het snel gemaakte materiaal breder beschikbaar wordt gesteld. 

Binnen 36 uur… Of eigenlijk zelfs binnen een etmaal. Daar past alleen een luid applaus en diepe buiging. Niet alleen van Rhimou. Van ons allen!