Docent Karlijn geeft les aan laaggeletterde vluchtelingen: “Alle deelnemers maken stappen vooruit.”

Gemeenten & Professionals, 13 juli 2021
Leestijd, 4 min.
Deelnemers van een inburgeringsklas in Almere hebben een prachtige film gemaakt over de jurken van Merhawit. Tijd om eens een kijkje te nemen op locatie en te horen wat er allemaal komt kijken bij het leren van de Nederlandse taal. Wij gaan in gesprek met NT2 docent Karlijn.
placeholder

Ruimte voor ontwikkeling

Drie keer per week komen de deelnemers bij elkaar om de Nederlandse taal te leren. Bij binnenkomst van het lokaal bij VluchtelingenWerk is er meteen een goed gevoel. Het is duidelijk dat de deelnemers hier echt de ruimte krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen.

Iedereen zit geconcentreerd te werken achter de laptop en is één deelnemer is aan de slag met een letterbord. In deze groep zitten drie analfabeten en de andere deelnemers zijn laaggeletterd. Ze beheersen het Latijnse schrift nog niet en hebben vaak alleen de lagere school gedaan. “Het leren van een nieuwe taal, lezen en schrijven duurt dan een stuk langer, maar alle deelnemers maken stappen vooruit en dan is het van belang om verder te leren,” vertelt NT2 docent Karlijn van Aerde.   

Eigen tempo

“We werken met een heel mooi computerprogramma van DigLin+. Dat is een digitale alfabetiseringsmethode. De methode is zo opgezet dat de ongeschoolde deelnemers er ook mee aan de slag kunnen.

Door te klikken op het plaatje ‘bal’ krijg je het woord en de letters te horen. Je kunt dat zo vaak doen als je wilt om zo het woord te leren. Iedereen werkt zelfstandig op zijn eigen tempo en leert zo ook om met een computer te werken.

Twee deelnemers hebben thuis ook een laptop om te oefenen, maar de rest niet. Dat was in de coronatijd wel een uitdaging. Op je telefoon kan je wel een snelkoppeling maken, maar op de laptop werkt het natuurlijk veel beter.”

Goed gedaan!

Deelneemster Zebib uit Eritrea zit heel rustig te oefenen. Ze heeft nul fouten gemaakt en haar opdracht in drie minuten gedaan. Een andere deelneemster werkt met het letterbord. Docent Karlijn zegt: “Dit is niet de rrrr, maar verder heel goed gedaan.” Ze controleert rustig de lijsten van de deelnemers en weet iedere deelnemer te coachen en te activeren op een hele prettige en rustige manier. Iedereen voelt zich op zijn gemak bij haar. Doordat de taal moeilijk is gebruikt Karlijn ook gebaren in haar communicatie, zoals duim omhoog voor goed gedaan.

Als de les is afgelopen krijgen de deelnemers ook huiswerk mee. “Ook voor zaterdag en zondag,” zegt Karlijn. Iedereen neemt netjes zijn eigen mapje met opdrachten mee om thuis te oefenen met lezen en schrijven.

Inburgeren

Karlijn en de deelnemers zijn nu bezig met een nieuwe film met alles wat bij het inburgeren komt kijken. Vaak worden er daarbij moeilijke woorden gebruikt en alles zit heel ingewikkeld in elkaar. Vanuit het DUO is er budget om twee jaar naar school te gaan om de taal te leren. Voor laaggeletterden is dat te weinig en wordt er vaak een ontheffing  aangevraagd.

Het herkennen van verschillende logo’s van de instanties en het oefenen van moeilijke woorden, zoals factuur, betalen, boete, DUO en ontheffing is heel belangrijk. Als je bijvoorbeeld vergeet een ontheffing aan te vragen kan dat tot enorme problemen leiden, zoals het terugbetalen van je lening en een boete. Door de komst van de nieuwe Inburgeringswet gaat dat gelukkig ook veranderen en komt de regie weer in handen van de gemeente. Helemaal voor deze deelnemers is dat erg belangrijk.

Ook DigiLin heeft op advies van Karlijn een nieuw thema aangemaakt over inburgeren in het computerprogramma.  Zo worden de deelnemers verder op weg geholpen.

“Het is zo mooi om te zien dat alle deelnemers vooruit gaan. Een deelnemer is bijvoorbeeld heel handig met cijfers en getallen. Hij helpt ook anderen op weg. Ze leggen het aan elkaar uit. Dat is prachtig om te zien.”

“Een andere deelneemster liet zich altijd door haar man naar de les brengen. Zij kon geen klok kijken, dus het was te moeilijk om met de bus te gaan. Nu snapt ze hoe ze de tijd kan lezen bij de bushalte en komt ze zelf met de bus. Dat is ook nog eens grote stap naar zelfredzaamheid.”

Benieuwd naar de deelnemers van deze bijzondere klas?

Bekijk dan nu de video die zij samen hebben gemaakt: “De jurken van Merhawit”. De deelnemers vertellen hierin over hun dromen en tekenden en schreven zelf de woorden. Prachtig om te zien!

De jurken van Merhawit