Gemeenten & Professionals, 15 november 2017

‘Don’t let others decide’ toont kracht en ambitie vluchtelingen

In het project ‘Don’t let others decide’ roepen VluchtelingenWerk Den Haag en het Nederlandse kledingmerk aeuoeu (‘unpronounceably good’) de samenleving op vooroordelen over vluchtelingen te laten varen en geen etiketjes te plakken. Het project start vandaag met de release van een serie foto’s en een video waar de kracht en ambitie van zes Haagse vluchtelingen van af spat.
placeholder

De zes Haagse nieuwkomers laten zichzelf zien, niet als vluchteling, maar als medemens met ‘gewone mensen-wensen’, verlangens en dromen. ‘Ik wil de volgende minister van Financiën worden. Ik hou van de financiële wereld en van macht’, zegt Firas.
‘Ik heb in Nederland geleerd dat ik vrijuit mijn eigen mening mag geven. Dat was in Eritrea heel anders’, vertelt Kidane. ‘Ik wil hier graag kapper worden, gespecialiseerd in Nederlandse maar ook exotische kapsels.’

Oneliners

‘Met dit project rekenen we af met het wat abstracte begrip ‘vluchtelingen’, met de vooroordelen en populistische oneliners die je soms hoort en die nergens op slaan. Dit zijn mensen met kwaliteiten die ze graag willen laten zien, ze willen hun dromen delen’, aldus Nike Ayinla, projectleider namens VluchtelingenWerk Den Haag.
Medeoprichter Kees Smeets van samenwerkingspartner aeuoeu  was enige tijd als vrijwilliger taalcoach bij VluchtelingenWerk. Die ervaring inspireerde de jonge ondernemer voor dit project contact met de vluchtelingenorganisatie te zoeken. ‘We wilden iets moois doen. Met een mooie, warme organisatie, in plaats van met de gebruikelijke commerciële partners’, aldus Smeets.

Inclusieve samenleving

Kledingmerk aeuoeu is opgericht in juni 2016, als protest tegen de labels en logo’s van veel te dure kledingmerken. Die logo’s staan volgens de oprichters tegenwoordig niet meer gelijk aan kwaliteit, maar aan buitensporige prijzen.
Beoordeel niet op wat anderen misschien dragen of zeggen, maar op kwaliteit. Niet alleen wat betreft de kleding, aeuoeu waarschuwt er ook voor dat in Nederland mensen op basis van vooroordelen in hokjes worden geduwd en weggezet. Net als VluchtelingenWerk pleit medeoprichter Kees Smeets voor een inclusieve samenleving: een Nederland dat zich openstelt voor iedereen, dat welkom heet, onbevooroordeeld.

Kaakchirurg

‘Ik bewonder  Beyonce en Jennifer Lopez, sterke, onafhankelijke vrouwen die veel hebben meegemaakt. Zelf heb ik dat ook, maar ik heb nooit aan opgeven willen denken. En nu ben ik hier, dankbaar dat ik leef in een veilig, prachtig land’, aldus nieuwkomer Mary die kaakchirurg wil worden.

Klik hier voor de prachtige video van Poria Asghari, @pourxtoi

Kijk hier de foto's en blogs van de Haagse nieuwkomers (Fotograaf Chavez van den Born).