Gemeenten & Professionals, 21 oktober 2019

Een dagje meelopen met een vrijwilliger en teamleider

Om te ervaren wat er op de werkvloer speelt, liep regiomanager Erhan Sanal in september een dag mee met teamleider Ellie Franken en vrijwilliger J. in Berg en Dal.
placeholder

Waarom vind je dit belangrijk?
Ik wil graag zien en ervaren wat ze doen, naar ze luisteren en van hen leren. Ik hoor regelmatig van vrijwilligers dat ze zich niet gehoord voelen en dit leek me een goede eerste stap. Waar lopen ze tegenaan en hoe gaan ze ermee om, dat wilde ik ervaren.

Hoe zag je dag eruit?
Het huis van een gezin werd opgeleverd en ik liep mee met de teamleider en de vrijwilliger die alles regelden. De vader was al even in Nederland en via gezinshereniging kwam een deel van het gezin nu ook. Hij verhuist nu naar een groter huis waar hij met zijn gezin intrekt. Met de woningbouw en het klusbedrijf gingen we samen met het gezin naar de oplevering van hun huis. Daarna schreven we ons in bij de gemeente, maakten een tussenstop bij Sociale Zaken waarbij we gebruik maakten van de tolkentelefoon, en daarna terug naar kantoor voor allerlei andere praktische zaken. Op één dag gingen we aan de slag met de uitkering, bijzondere bijstand, sociale zaken, gas, elektra, internet en verzekeringen. Als je zo’n dag meeloopt, zie je ook weer hoeveel papierwerk erbij zit, zowel binnen als buiten de organisatie.

Dat duizelt me bijna...
Dat deed het mij ook, het was een intensieve dag en ik was onder de indruk hoeveel werk er op zo’n dag verzet wordt. Ik denk dat het voor het vluchtelingengezin ook een zware dag was, ik kan me voorstellen dat er op zo’n dag ook veel langs hen heen gaat. Zo’n begin in Nederland overkomt je, je hebt nog geen regie. Het gezin is nog heel erg afhankelijk van anderen en ze waren erg dankbaar voor deze hulp bij de start van hun nieuwe leven. Dat was mooi om te zien.

Wat viel je op?
We praten veel over maatwerk en de regie nemen, maar er is ook heel veel ingekaderd, veel dingen staan al vast. Denk bijvoorbeeld aan het bedrag voor inrichting of de regels rondom uitkering. Het is de kunst om de dingen te regelen die gewoon moeten, zonder de cliënt uit het oog te verliezen.

Het viel me ook op dat de werkelijkheid vaak zo complex is. Bij dit gezin waren er nog naaste familieleden achtergebleven die niet over mochten komen, dus er zat zeker ook een verdrietige kant aan deze start.

Kijk je nu anders naar vrijwilligers?
Ik had al grote waardering voor onze vrijwilligers, maar die is na deze dag nog groter geworden. Wat ze allemaal met handen en voeten kunnen doen in zulke complexe situaties, petje af. Wat een geduld en begrip heb ik vandaag gezien.

Voor herhaling vatbaar?
Zeker, ik wil dit elk half jaar doen, volgende keer ga ik meelopen met een inburgeringsklas.