Gemeenten & Professionals, 30 december 2022

Een gezin weer samenbrengen: voor wie van echte uitdaging houdt

Nicolien Wassenaar uit Wissenkerke (Noord-Beveland) is sinds 6 jaar vrijwilliger bij VluchtelingenWerk de Bevelanden. Ik ontmoet haar in het gezellig drukke kantoor in Goes. VluchtelingenWerk zit daar ietwat verstopt in een straat tussen het Stadskantoor en de veste, maar de plek is niet meer te missen als je hem eenmaal kent. Alle culturen en leeftijden komen hier samen, en dat is precies wat Nicolien zo aanspreekt. Voor ze actief werd als vrijwilliger woonde en werkte ze 25 jaar in o.a. Kameroen, Bangladesh, Pakistan, Sudan, Zuid Sudan en Indonesië, waar ze zich inzette voor ontwikkelingssamenwerking. Toen ze in 2015 met pensioen ging miste ze iets. Al snel kwam ze uit bij VluchtelingenWerk: een plek van ontmoeting tussen culturen én waar ze echte uitdaging vond.
placeholder
placeholder

Nicolien helpt vluchtelingen bij het opbouwen van een mooie toekomst in Zeeland, mét hun gezin. Dat laatste is allesbehalve vanzelfsprekend. De vlucht naar Europa is gevaarlijk waardoor gezinsleden soms noodgedwongen achterblijven in een vluchtelingenkamp of oorlogssituatie. Als juridisch begeleider zet Nicolien zich in voor het herenigen van deze gezinnen.

De aanvraag voor gezinshereniging moet binnen drie maanden na het krijgen van een verblijfsvergunning worden ingediend. Nicolien vertelt: ‘Na de huisvesting komen ze bij ons, de aanvraag loopt dan meestal al. We nodigen mensen uit om te kijken hoe het met hun aanvraag staat en wat er moet gebeuren. Verder help je met het onderhouden van contact met de IND. De IND kan brieven nasturen met bijvoorbeeld de vraag waarom bepaalde gezinsleden geen paspoort hebben. Daar reageer je dan op met een uitleg. Zo hebben Eritrese vluchtelingen door omstandigheden soms geen paspoort en kinderen die geboren zijn in een oorlogssituatie ook niet’. Hulp bij de gezinshereniging is cruciaal omdat alle procedures in het Nederlands zijn. Vluchtelingen ervaren het proces vaak als ondoorzichtig, stressvol en begrijpen niet waarom het zo lang duurt. Er is behoefte aan steun:

‘Je helpt hen om de moed erin te houden. Ook als er niks gebeurt is het belangrijk om het contact te houden. Even een whatsappje sturen om ze te laten voelen dat er steun is. Je kunt iemand helpen door goed uit te leggen wat de mogelijkheden zijn en al di

Nicolien heeft ervaren dat ze als juridisch begeleider echt verschil kan maken. Een verhaal dat haar is bijgebleven is dat van een gezin dat door Syrië en Libanon zwierf. Het gezinsherenigingsproces was moeilijk, er waren fouten gemaakt bij de IND, het jongste kind kreeg een ongeluk, kortom, alles zat tegen. Toen eindelijk de positieve beschikking kwam was iedereen zo blij, maar in die haast ging er iets mis met de uitreisdocumenten voor de twee jongste kinderen met als gevolg dat zij niet mee konden en achterbleven. Moeder wilde direct terug om hen op te halen, er ontstond paniek. Nicolien was goed op de hoogte van de mogelijkheden en hielp het gezin door te regelen dat de kinderen zelf onder begeleiding naar Nederland reisden:

‘Op zo’n moment kun je echt het verschil maken. Zorgen dat er geen paniek ontstaat. Duidelijk maken hoe je het kunt regelen. Een week later waren ze er... Dat zal ik me altijd herinneren.’

placeholder

Zodra er een brief komt dat een gezin naar Nederland mag komen help je als juridisch begeleider bij het maken van een afspraak op de aangegeven ambassade. Tot slot wordt uitleg gegeven over de aankomst en de aanmelding in Zevenaar. Gemiddeld duurt de begeleiding zo’n 6-12 maanden. Ondanks het langdurige proces lukt de gezinshereniging vaak wel en zo niet dan kan er in de meeste gevallen nog een advocaat worden ingeschakeld. Als het eenmaal is gelukt geeft dat veel voldoening:

‘Ik krijg altijd het fotootje van Schiphol. Dat is echt de beloning. Iedereen gelukkig bij elkaar zien.’

De dankbaarheid van gezinnen is enorm groot. Een oud-cliënt van Nicolien, Jaber Al Khater uit Syrië woont nu samen met zijn vrouw en drie kinderen in Heinkenszand. In het Engels vertelt hij wat de begeleiding voor hen heeft
betekend: ‘Nicolien is a good friend. I will not forget her name in my life because she was the nice sister who facilitated all the difficulties in our way concerning the procedures for my family reunification. Really she did everything that can help my family during their trip from Greece to Nederland. She helped us in all the necessary steps without a delay. She is active, punctual, patient and accurate in doing her job.’

placeholder

Nicolien ervaart haar vrijwilligerswerk als boeiend en heel zinvol. Het heeft ook veel leuke contacten en ontmoetingen opgeleverd:

‘Dit werk schept echt een band. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen met andere vrijwilligers, je loopt tegen dezelfde problemen aan en kunt samen oplossingen bedenken. Dat geeft sterke saamhorigheid.’

Op dit moment zoekt VluchtelingenWerk de Bevelanden nieuwe juridisch begeleiders om het team uit te breiden. Wie houdt van uitdaging is van harte welkom om deel uit te gaan maken van het team:

‘We zoeken iemand die belangstelling heeft voor andere culturen, dat is belangrijk. Iemand die houdt van uitdaging, doorzettingsvermogen heeft en goed contact kan leggen met cliënten die heel divers zijn qua nationaliteit, instelling, leeftijd, dat is ook gelijk het leuke eraan. Je hoeft niet juridisch geschoold te zijn maar moet wel graag informatie opzoeken. Bereid zijn om er energie in te steken en soms met creatieve oplossingen kunnen komen’.

Als juridisch begeleider bij VluchtelingenWerk sta je er zeker niet alleen voor. Je werkt in een team en er zijn veel (online) cursussen beschikbaar die helpen om het proces eigen te maken. Op de locatie word je ondersteund door een teamleider die gespecialiseerd is in gezinshereniging. Voor vragen kun je altijd ook altijd terecht bij de juridische helpdesk van VluchtelingenWerk.

‘Duik erin. Je leert het door ervaring. Het is heel dankbaar werk. Het kan soms best moeilijk zijn, maar als het lukt is er toch weer een gezin bij elkaar.'

Heb je na het lezen van dit interview interesse om net als Nicolien aan de slag te gaan als juridisch begeleider?

Kijk dan voor meer informatie hier of bel naar 0113-820211.

placeholder