Gemeenten & Professionals, 19 april 2021

Een klein gebaar kan al het verschil maken

Vrijwilligerswerk – studenten hebben het vaak op hun to-do lijstje staan, maar de vrijgekomen tijd door corona gaf hen net dat extra zetje om er ook echt aan te beginnen. Verschillende organisaties in Maastricht melden een toename van het aantal studentvrijwilligers in het afgelopen jaar. Observant sprak er vier.
placeholder

Sinds maart 2020 gaan Sarah Jenneskens en Margot Huizing een keer per week naar het kantoor van VluchtelingenWerk Nederland aan de Hertogsingel in Maastricht. Hier wacht hen dozenvol papierwerk. Ze helpen vluchtelingen bij aanvragen van verblijfsvergunningen en gezinshereniging. “Ik heb me door dit werk pas goed gerealiseerd hoe lang de procedure is”, zegt Huizing. “Het is veel papierwerk en behoorlijk ingewikkeld.” “Je bent veel bezig met formulieren invullen”, beaamt Jenneskens.

Dat betekent niet dat het werk saai is. “Het contact met de mensen is het leukste”, zegt Huizing. “Het is fijn om te weten dat je iets voor hen kunt betekenen.” De studenten krijgen soms heel wat te horen. “Vooral als mensen gezinshereniging aanvragen, komen de persoonlijke verhalen boven”, zegt Jenneskens. Die zijn soms erg emotioneel, daar moet je mee leren omgaan, zeggen ze. “In het begin vond ik dat nog best lastig”, vertelt Huizing. “Je moet professioneel blijven, je kunt niet mee gaan huilen.”

Dat betekent niet dat ze niet meeleven. “Het is soms heel frustrerend, het duurt allemaal zo lang”, zegt Jenneskens. “En dan moeten mensen weer leges betalen, die zijn vrij hoog voor iemand met een laag inkomen.” “Je moet er echt achter aan zitten met de procedure”, zegt Huizing. “En aan de mensen uitleggen dat ze geduldig moeten zijn. Soms duurt het wel een jaar.”

De studenten studeren allebei rechten, wat van pas komt, maar niet noodzakelijk is voor het werk. “Je krijgt een basistraining en in het begin leer je van anderen”, zegt Huizing. Zij wil zich later in haar carrière ook voor vluchtelingen inzetten. “Misschien bij een NGO of bij UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie.”

Lees het hele artikel op: https://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/articleType/ArticleView/articleId/19607/Een-klein-gebaar-kan-al-het-verschil-maken