Gemeenten & Professionals, 3 november 2021

Een verbinding tussen nu en vroeger, hier en daar

Onze inburgeringslocatie in Leiden werkt samen met het Rijksmuseum van Oudheden. Vorige maand kreeg een groep alfa-cursisten les in het museum. Docente Ebtihal Hamza schreef een verslagje van het bijzondere bezoekje, terug in de tijd.
placeholder

‘De samenwerking met het museum vind ik voor de cursisten erg waardevol omdat de taal een verbinding tussen de culturen is. Een verbinding tussen nu en vroeger, tussen Nederland en hun eigen land.
We hebben thema’s gekozen waarbij we wat er te zien is in het museum koppelden aan wat er voor cursisten belangrijk is. Tijdens de les worden alle taalvaardigheden behandeld. Iedere cursist heeft een mapje waarin alle opdrachten bij elke thema worden verzameld.
Het was een hele leuke en leerzame les. De cursisten werkten bij hun eerste bezoek aan het museum aan het thema ‘entertainment’. Daarin ging het over muziek en dans, theater, sport en speelgoed van vroeger en nu. Wat was het leuk om te zien dat de cursisten heel enthousiast waren over deze manier van les krijgen.
Er waren leuke verhalen over vroeger, toen ze klein waren. Hoe speelden ze en wat voor speelgoed hadden ze, welke muziek instrumenten er waren? En hoe anders is dat nu? Door daar over te praten, door mooie herinneringen op te halen, leerden ze veel nieuwe woorden. Er was ook een speurtocht door het museum en onderweg moesten vragen worden beantwoord. Dat gebeurde best serieus, en in goed overleg.
De cursisten gingen naar huis met een grote glimlach op het gezicht. Ze kunnen niet wachten op de volgende’, aldus docente Ebtihal Hamza die minstens net zo ongeduldig is. ‘IK ben blij en heel trots hoe dit ging. Hoe zij het tijdens deze bijzondere les deden.’