Gemeenten & Professionals, 13 december 2017

EigenBaas: Gat in de markt met eigen cultuur

Dat er heel wat bij komt kijken wanneer je een eigen bedrijf wilt starten, dat is wel duidelijk. Je moet niet alleen een gat in de markt vinden, maar ook met een gedegen bedrijfsplan op de proppen komen. Deelnemende statushouders van het project EigenBaas krijgen niet alleen te maken met nieuwe terminologie, maar ook de Nederlandse taal vormt een uitdaging. Een kijkje in de keuken bij dit bijzondere project.
placeholder

EigenBaas startte medio september en de stemming is zeer positief. Zo hebben Hussein en Widad met hun Arabische taalstichting Alyasameen een concreet beeld van wat zij willen opzetten. Aanleiding voor het opzetten van hun Taleninstituut is dat zij graag voor hun kinderen hun eigen culturele achtergrond inclusief de taal levend willen houden. ‘Wist je dat Arabisch de 5de wereldtaal is? vraagt Hussein. ‘Arabisch wordt in meer dan 53 landen wereldwijd gesproken.’

Twee kanten

‘Bovendien’, vertelt Widad,  ‘werkt het van twee kanten. Mensen met een Arabische achtergrond willen hun taal graag blijven spreken en doorgeven. Nederlandse ondernemers willen graag zo goed mogelijk voor de dag komen bij hun zakenpartners uit  landen als Dubai of de Emiraten.’
Een van de grote verschillen die zij als startende ondernemers zien is dat Nederlanders meteen ter zake komen terwijl hun Arabische zakenpartners eerst uitgebreid over het weer beginnen en pas na een half uur over zaken beginnen. Met Alyasameen willen Hussein en Widad niet alleen de Nederlandse markt, maar heel Europa bedienen. Aan enthousiasme, visie en grenzeloze ambitie geen gebrek.

Koffieleut

Ook bij Emnet loopt haar achtergrond en cultuur als een rode draad door haar  ondernemingsplan: een koffiehuis met verse koffie uit Eritrea. Zij wil ons niet alleen kennis laten maken met de smaak, maar ook met de manier waarop koffie in haar land van herkomst gedronken wordt. ‘Koffie drink je samen, het is een social event’,   zegt Emnet. Zelf is zij een ontzettende koffieleut en ze is ervan overtuigd dat haar koffiehuis hier ook een goede kans van slagen heeft.

Hoe het verder gaat met de deelnemers in het EigenBaas project en wie financiering van Qredits ontvangt om de plannen ook daadwerkelijk te realiseren, zien we begin 2018.
Voor nu lijkt Eigen Baas in ieder geval een project dat the best from both worlds samenbrengt.

 

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie