Gemeenten & Professionals, 13 september 2017

EigenBaas van start: hopelijk is er straks champagne!

Dertien statushouders. Dertien dromen. Dertien ondernemers. Dinsdagavond was in Rotterdam de kickoff van EigenBaas, waarin we gemotiveerde, talentvolle vluchtelingen gaan helpen bij het starten van een eigen bedrijf.
placeholder

'We moeten lessen trekken uit de jaren '90. Toen hebben we vluchtelingen jarenlang tot passiviteit gedwongen. We zetten nu maximaal in op 'zo snel mogelijk meedoen'. Dit is een hartstikke mooi initiatief. Een goede start van een mooi bedrijf: dat gun ik de deelnemers aan dit project. En dat gun ik de Nederlandse economie.' Dat zei Bernard ter Haar, directeur-generaal op het Ministerie van Sociale Zaken en lid van de Taskforce Werk & Integratie Vluchtelingen, dinsdagavond bij de kickoff van EigenBaas.  

Mooie samenwerking

In EigenBaas Avondschool krijgen dertien vluchtelingen twintig weken lang een intensief programma aangeboden dat hen voorbereidt op het starten van een eigen bedrijf. In de training werken ze stap voor stap toe naar een ondernemingsplan, naar de presentatie daarvan ten overstaan van een deskundige jury en naar concretisering van hun droom. 
Voor het tot stand komen van de cursus hebben Qredits Microfinanciering Nederland en VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland nauw samengewerkt. Albeda College biedt de faciliteiten voor de pilot, het Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam hielp bij het selecteren van de groep deelnemers, die bestaat uit mannen en vrouwen. Een aantal van hen wil een restaurant openen, anderen dromen ervan een mobiele autowasinstallatie te exploiteren, een taalschool te beginnen of motoronderdelen te importeren.

Waanzinnige start

'Ik ben zwaar onder de indruk. Van wat jullie hebben meegemaakt en van wat jullie hebben gepresteerd. Ik ben ervan overtuigd dat jullie een waanzinnige start als ondernemer zullen maken', zo sprak directeur Elwin Groenevelt van Qredits de dertien deelnemers toe. 
De EigenBaas Avondschool voor vluchtelingen en kandidaten met een taalachterstand in Rotterdam is een pilot. Als de pilot slaagt, zullen in Rotterdam of elders in het land nieuwe cursussen worden opgezet.
Er was dinsdagavond gebak, gemaakt door één van de deelnemers. Hopelijk is er straks in maart aan het eind van het project champagne. Om te toasten op mooie, nieuwe bedrijven, van mooie, talentvolle nieuwkomers.

Van harte welkom!

De deelnemers aan deze pilot worden ook nog individueel begeleid door vrijwlligers. Wil jij ook tijd vrijmaken om vluchtelingen zich hier snel thuis te laten voelen, de kans te geven mee te doen en hun dromen waar te maken? Je bent van harte welkom! Kijk hier naar wat jij kunt betekenen